POBEDE, trofeji, emocije, golovi, slavlja i velika očekivanja. Sve je stalo u 2018. godinu, koju su u fudbalskoj Srbiji obeležili prvi strelac reprezentacije i engleskog Fulama Aleksandar Mitrović i trener Crvene zvezde Vladan Milojević.

Fudbalski savez Srbije je danas u beogradskom hotelu "Kraun plaza", na svojoj tradicionalnoj svečanosti, uručio dve "Zlatne lopte" - fudbaleru i treneru koji su obeležili godinu na izmaku. Mitrović je svojim golovima, uz obilatu pomoć saigrača odveo "orlove" posle osam godina na Svetsko prvenstvo. Rusija je bila prilika za korak više, ali je falilo malo sportske sreće, ali i sudijske pravde da Srbija ostane malo duže na najvećem takmičenju.

PROČITAJTE JOŠ: Mitrović: Sa Kokezom na čelu FSS srpski fudbal se vraća gde mu je mesto

SEĆANjE NA BUNjEVČEVIĆA U GODINI koju su obeležili uspesi "A" tima, ali i mnogih mlađih selekcija, u FSS su se prisetili i najtužnijeg trenutka. - Po povratku sa Mundijala, 28. juna smo ostali bez našeg Gorana Bunjevčevića koji je izuzetno značio za našu organizaciju - rekao je predsednik FSS Slaviša Kokeza.

Vladan Milojević je, s druge strane, sa Zvezdom napravio skoro nemoguće. Osvojio je novu titulu sa crveno-belima, posle 26 godina sa njima dočekao evropsko proleće i odveo ih prvi put u Ligu šampiona. Malo li je za godinu u kojoj su reprezentacija i Zvezda stavili pečat na fudbalski kalendar koji broji svoje poslednje dane u 2018...

- Hvala Fudbalskom savezu Srbije na ovom značajnom priznanju. Mi u Zvezdi možda još nismo ni svesni šta smo napravili 2018. godine. Budućnost je kratkovida. Kako vreme bude odmicalo, tek ćemo postati svesni. Imamo jako veliku obavezu da ponovimo ovo i sledeće godine, i zašto da ne napravimo još veći uspeh nego sad - rekao je Milojević zahvaljujući se na nagradi.

PROČITAJTE JOŠ: Mitrović: „Zlatna lopta” je kruna karijere, najlepše je kad te cene kod kuće

Zna Milojević kome idu najveće zasluge i za njegovu "Zlatnu loptu".

- Moram da zahvalim igračima i stručnom štabu, ljudima u klubu. Danonoćno smo radili. Ovo je potvrda zajedničkog rada i dokaz koliko je značajna bila 2018. godina za sve nas u Crvenoj zvezdi - dodao je Milojević, sa kojim su na dodelu nagrada došli svi čelnici kluba.

Aleksandar Mitrović je iz Londona požurio u Beograd po nagradu koju je golovima i asistencijama obeležio i u dresu Srbije i Fulama.

- Ispratili su me na ovaj put iz kluba sa mnogo čestitki. I njima znači ova "Zlatna lopta", a ja želim da se zahvalim selektorima, saigračima i predsedniku FSS Slaviši Kokezi. Znamo mi najbolje koliko smo učinili da odemo na Mundijal u Rusiju, da Ligu nacija završimo kao prvi na tabeli. Pred nama je još mnogo izazova - rekao je Mitrović, koji je u društvu supruge Kristine blistao od sreće na ceremoniji.

PROČITAJTE JOŠ: Milojević: Još nismo svesni šta smo napravili, probaćemo da budemo još bolji

Trofej težak skoro 20 kilograma ipak ostaje u Srbiji, neće put Engleske.

- Ne znam kako bi me sa ovim peharom pustili u avion. Trofej FSS ide mojoj kući u Smederevo. Tamo će da nađe svoje posebno mesto - dodaje Mitrović.

Godina na izmaku je nezaboravna za Mitrovića. Izborio je sa Fulamom plasman u Premijer ligu, oslobodio se balasta crno-belih iz Njukasla, sa Srbijom je dogurao do Mundijala...

- Ovo mi je jedna od najlepših, najdražih individualnih nagrada u karijeri. Lepo je da te cene tamo gde igraš, u zemljama, u klubovima u kojim igraš, ali nema ništa lepše kad znaš da te tvoji ljudi u tvojoj zemlji cene i poštuju, vide rad i trud koji ulažeš. Zaista je ovo poseban trenutak u mojoj karijeri - kaže Mitrović.

PROČITAJTE JOŠ: Matić: Igrači moraju da preuzmu odgovornost

Na pitanje da li se čuje sa prethodnim trenerom Slavišom Jokanovićem i kakva je saradnja sa aktuelnim šefom Klaudijom Ranijerijem, Mitrović uz osmeh kaže:

- Za Jokanovića, znam, neće biti zime. Sada se odmara, a uskoro će da nađe neki novi klub. Sa novim šefom, koji je već ostavio dubok trag u Premijer ligi, sve ide kako treba. Trudimo se da izađemo iz rezultatske krize.

DODELA BEZ KRSTAJIĆA
INTERESANTNO je da je na dodeli "Zlatne lopte" Vladanu Milojeviću i Aleksandru Mitroviću bio primetan izostanak jednog vrlo značajnog trenera. Naime, sa svečanosti je izostao selektor Srbije Mladen Krstajić, koji se još oporavlja posle operacije nosa.