OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA: DOHA

SAMI protiv svih! U tri reči može se opisati politička, ali i fudbalska slika Katara danas. Iako je potpuno izolovan od ostatka arapskog sveta, a pogotovo od jedinog suseda Saudijske Arabije, žilavi emirat menja istoriju novog fudbalskog sveta.


Njihovi reprezentativci osvojili su prvog dana februara Fudbalsko prvenstvo Azije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima bez ijednog navijača, i to im je dalo krila da veruju da bi mogli daleko da doguraju, i to pred domaćom publikom, jer 2022. godine organizuju Svetsko prvenstvo u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu.


PROČITAJTE JOŠ: FIFA hoće SP 2022. sa 48 selekcija, konačna odluka u martu


Reporter "Novosti" je prvi ušao u tamošnji fudbalski savez, u kojem se uverio kako teku pripreme za prvi mundijal u jednoj arapskoj zemlji. Euforija zbog kontinentalne titule je primetna na svakom ćošku. Grad je oblepljen bilbordima njihove reprezentacije, na svakom koraku se sa video-bimova vrte najlepše akcije najbolje katarske jedanaestorke. Isto je i u Fudbalskom savezu, smeštenom u Al Bida taueru.


- Dobar dan, dobro došli - šokira nas domaćin Ilija Trojanović, medijski stručnjak iz organizacionog odbora SP 2022. godine. - Ne očekujte mnogo srpskog od mene, jer sam rođen u Njujorku. Otac mi je Srbin, a majka Libanka. Hteo sam da usavršim srpski. Moj brat je u Beogradu otvorio libanski restoran, ali njegova devojka je Nišlijka i ne koristi padeže, pa sam se odlučio da čekam novu priliku da bolje naučim naš jezik.


Nedovoljno znanje jezika ga nije sprečilo da od oca, nekadašnjeg srpskog predstavnika u Ujedinjenim nacijama, nasledi ljubav prema Crvenoj zvezdi, zbog koje je iz Dohe odleteo u Beograd, i za deset sati, koliko su mu šefovi odobrili, pogledao istorijsku pobedu Zvezde nad Liverpulom u Ligi šampiona.


- Ništa lepše, desetak mojih prijatelja i kolega navija za Liverpul, ali mi smo pobedili - srećan je Ilija, i odmah prelazi na prezentaciju prvog mundijala na Bliskom istoku.Iako je pre četiri godine, kada je isti reporter "Novosti" boravio u ovom emiratu, bilo najavljeno da će se graditi 12 stadiona i šest metro linija, plan je malo promenjen. Ilija nam otkriva da se gradi osam arena, sa po 40.000 do 80.000 mesta. Neki su već gotovi, a neki se finiširaju. Metro će imati tri linije, a otvaranje prvih stanica očekuje se za nekoliko meseci.


Ono što je ostalo isto, kao i pre četiri godine, jeste da će svi stadioni biti klimatizovani, tako da temperature koje u ovom delu Azije dostižu i do 50 stepeni celzijusa neće biti problem. Podzemna železnica povezaće svih osam igrališta, pa će navijači moći da pogledaju nekoliko utakmica dnevno.


PROČITAJTE JOŠ:
Infantino se nada da će Katar deliti domaćinsto SP 2022. godine


Naš sagovornik nije jedini Srbin u organizaciji SP 2022. Možda i najveći autoritet u fudbalskom Kataru je Bora Milutinović. Partizanova fudbalska legenda i trener koji je sa četiri različite reprezentacije uspeo da proođe prvi krug na Svetskim prvenstvima je ambasador katarskog SP. Osim toga, on je skaut s neprikosnovenim autoritetom u ovoj arapskoj zemlji.


- Bora gleda klince kako igraju - kaže nam Iliji Trojanović. - Ako on kaže da dete ima "štofa", u njega mora da se ulaže.


Pošto Katar ima 2,7 miliona stanovnika (od čega je 300.000 domorodaca), njemu ne treba osam stadiona velikog kapaciteta, pa će deo tribina (gornji prstenovi) biti poklonjen afričkim zemljama u kojima je trčanje za "bubamarom" još u razvoju.


ARANŽMAN 299 EVRA
SRPSKE turističke agencije već nude aranžmane za Dohu. Aranžman od 299 evra za četiri noćenja može da se kupi u "Travelendu", čijom ljubaznošću smo napravili ovu reportažu. A prevoz će biti obavljen najmlađom flotom aviona na svetu "Katarervejza".

ALKOHOL POD UPITNIKOM
IAKO je bilo najava da će za ljubitelje alkohola, koji je zabranjen u Kataru, biti oranizovane zone gde bi navijači mogli da se "zagreju" uz čašu-dve, još nije sigurno hoće li se to i desiti. Razmišlja se o tome da se u vreme trajanja Mundijala suspenduje šerijatski zakon. Ipak, kako nam je rečeno u FS Katara, o detaljima treba da se dogovore sponzori SP.