PREMA rečima stručnjaka za bolesti krvi, akutna leukemija nastaje iznenada, napreduje brzo i ne postoji nikakva prevencija koja može da spreči razvoj bolesti. Lečenje je posebno za svakog pacijenta, ali najčešće počinje primenom hemioterpije, nakon čega se nastavlja korišćenje lekova.


- U početnoj fazi, vrlo su važni takozvani potporni lekovi, koji štite od komplikacija bolesti i nastanka infekcija - kaže za "Novosti" dr Vladislava Đurašinović, hematolog KCS. - U zavisnosti od konkretnog slučaja, koriste se citostatici, koji su sada napredovali i nemaju toliki broj kontraefekata, kao što je bio slučaj prethodnih godina. Target terapija je često rešenje, dok se određene vrste biološke terapije za ovu bolest još ispituju, nisu u širokoj upotrebi i koriste se u okviru kliničkih studija.


PROČITAJTE JOŠ: NAVIJAČI DOČEKALI MIHAJLOVIĆA: Siniša, ne odustaj (VIDEO)


Prof. dr Ana Vidović, načelnik odeljenja Akutne leukemije 2 na Klinici za hematologiju u Kliničkom centru Srbije, kaže da se još ne zna sa sigurnošću koji oblik bolesti ima naš proslavljeni sportista, ali se pretpostavlja da je u pitanju jedan od dva osnovna tipa, mijelocitna ili limfoplastna leukemija.


- Prvi oblik pogađa oko 80 odsto obolelih i karakterističan je za osobe starije od 60 godina, dok se drugi oblik češće susreće kod dece - kaže prof. dr Ana Vidović. - Oba oblika leče sa sa visokim procentom. Osim toga, postoji vrsta akutne promilocitne leukemije, koja se uspešno leči u čak 90 odsto slučajeva.


PROČITAJTE JOŠ: MIHO, BOLEST TE NEĆE UPLAŠITI: Poruke podrške za Sinišu stižu sa svih strana


Kada lečenje protiče kako treba, pacijent kroz mesec dana može da ide na kućno lečenje, u periodu od tri ili četiri nedelje. Nakon toga, nastavlja se sa blažim oblicima terapije.


- Kada dođe do te faze, već će biti poznato da li je transplantacija najbolje rešenje - kaže prof. dr Ana Vidović. - Ona je uspešna u proseku u 40 odsto slučajeva. Ukoliko se bude tražio podudaran davalac koštane srži, naša zemlja je takođe uključena u međunarodnu mrežu, što znači da davalac može da bude neko iz Srbije.


POSETE STROGO KONTROLISANE

RAZLIČITIM testovima i analizama narednih dana biće utvrđene pojedinosti, koliko je bolest agresivna i koliko brzo napreduje. Omogućeni najbolji uslovi i dostupnost lekara, sigurno mogu da doprinesu lečenju.

- Najverovatnije će neko vreme biti izolovan i lečiti se u bolničkim uslovima. Potrebno je da se obezbede filteri za prečišćavanje vazduha. Posete u ovoj fazi bolesti mogu da budu dozvoljene, ali isključivo kada se prilikom poseta nose hirurške maske i oprema, kako bi mogućnost za infekciju bila maksimalno smanjena. To je najvažnije u ovim fazama bolesti.