MARKO Marin je sigurno prva zvezda ovog tima Crvene zvezde, miljenik je i kluba i navijača. Poseduje harizmu, ljudske vrednosti, liderske sposobnosti koje mogu da ga promovišu i u sedmu Zvezdinu zvezdu, kako su to "Novosti" i najavile.

Međutim, da bi postojeće raspoloženje zvezdaša prešlo u inicijativu a dobilo konačan epilog mora da prođe vreme, a više da se ispoštuju postavljene procedure koje su postojale u 74 godine postojanja kluba.

I generalni direktor crveno-belih Zvezdan Terzić pomenuo je da bi Marin u budućnosti, ako ostane u klubu do kraja karijere, možda mogao da dosegne taj nivo koji Zvezdina zvezda nosi jer ima "sve karakteristike jedne zvezde". Ali to je bila sintagma Marinove vrednosti za klub i tim ali ništa više od toga jer u Zvezdi se ovom tematikom ne bave i ne žele da je komentarišu kako ne bi dobila neku drugu konotaciju. Za tako nešto potrebni su uz dugogodišnji staž u klubu (ne mora kao nekad deset godina) i određeni uslovi: 

PROČITAJTE JOŠ: Marko Marin - sedma Zvezdina zvezda?

- sportski rezultati

- ljudske vrednosti i autoritet

- da neko pokrene tu inicijativu

- da bude miljenik navijača koji bi trebalo da ga podrže

- odluka Skupštine kluba

Zvezda je u istoriji imala sjajne igrače, ali nisu svi mogli da postanu simboli koje nosi titula "Zvezdina zvezda". Pokojni Rajko Mitić bio je sinonim kluba, veliki kapiten, istaknuti reprezentativac, "gospodin u kopačkama", autoritet i za 14 godina u Crvenoj zvezdi (do 1958), osvojio šest titula, četiri kupa, bio lider selekcije Jugoslavije. Bio je legenda jugoslovenskog fudbala i Crvene zvezde. U toj sinergiji želje kluba, navijača i javnosti, Skupština crveno-belih ustanovila je ovo najveće klupsko priznanje. Ali i kriterijume koji su morali da budu najviši. Zvezdina zvezda je morao da bude uzor u svemu.

Pokojni Dragoslav Šekularac, druga Zvezdina zvezda uvek je govorio da su pre njega ta priznanja morali da dobiju Bora Kostić, ta čudesna "levica", pa veliki golman Vladimir Beara. Njega su voleli svi, bez obzira na to što je voleo, kako je sam govorio, "život, kocku i žene". Dragan Džajić je bio broj tri, a možda je najveći od svih njih, s obzirom na to šta je sve ostvario kao igrač i funkcioner. Zvanično je najbolji igrač 20. veka u Jugoslaviji. I njegov naslednik Vladimir Petrović Pižon je vezao desetak godina igranja na vrhunskom nivou, imao je sve karakteristike utemeljene na tradiciji kluba. Kako igračke, tako i ljudske.

PROČITAJTE JOŠ: Terzić: Svi su 2015. digli ruke od mene osim Vučića

Dragan Stojković Piksi je stigao u prelaznom periodu, jer je Jugoslavija skinula taj propis da igrači ne mogu u inostranstvo pre 28. godine, tako da se zadržao samo četiri, ali je imao sve što je bilo potrebno da bude peta Zvezdina zvezda. Sve, sem dužine staža na "Marakani" o čemu se tada i javno polemisalo. Na njemu i oko njega je i stvarana zlatna generacija sa Dejanom Savićevićem, Darkom Pančevim, Miodragom Belodedićem, Robertom Prosinečkim i ostalima. Piksi je otišao u Marselj, Zvezda se popela na krov Evrope i sveta, a niko iz te generacije nije dobio zvezdicu. A, morao je, svi kažu Dejo, koji se i naljutio zbog toga.

Marko je sinonim ovog tima, ali da bi u ovim vremenima i okolnostima stao negde blizu Rajka, Šekija, Džaje, Pižona i Piksija morao bi da ostane još dugo ili da popne Zvezdu na vrh evropskog i svetskog fudbala.

ŠEKI JE SVE OBJASNIO

KAD je Vladan Lukić kao predsednik 2010. promovisao celu tu generaciju iz Barija 1991. za šestu zvezdu mnogima iz te generacije, pre svega Savićeviću nije bilo pravo, a mnogi taj izbor osporavaju iako je na Skupštini izglasan.

- Ma, to je neozbiljno. Ne može neki rezervni bek koji je igrao pored Dejana Savićevića da bude Zvezdina zvezda. Mogli su i te 1991. da proglase najbolji tim i to nije problem, ali, staviti ih sve u istu ravan je glupost. Da, baš tako i to nije teška reč - govorio je na ovu temu pokojni Šeki u knjizi "Planeta zvezda" - Parametri su se nekad znali, morao si da igraš 10 godina u Zvezdi da bi te navijači promovisali, da donosiš trofeje, da te svi vole. Plašim se da toga više nema, tako da će teško neko postati nova Zvezdina zvezda.