GIGANT kakav je Bajern zaslužuje i najmoderniji stadion, a "Alijanc arena" svakako je jedan od najboljih fudbalskih objekata na planeti. Sama izgradnja koštala je 340 miliona evra, a nemačka kompanija "Alijanc" platila je veći deo, s tim da se ovo ime koristi u narednih 30 godina.


Međutim, ono što odvaja ovaj stadion od drugih jeste investicija od 210 miliona evra od grada Minhena i države za razvoj infrastrukture, posebno tehnologije, pa tako objekat od ove sezone ima najnoviju 5G mrežu (nemački "Telekom"). To ga svrstava među tehnološki najnaprednije stadione.


PROČITAJTE JOŠ: Kovač: Bez potcenjivanja Zvezde, Marin je ključni igrač


Moderan, komforan, pregledan, neobično akustičan, stadion "Alijanc arena", sa stalnom promenom boja na čitavoj spoljašnjosti, predstavlja i turističku atrakciju Minhena, ne samo fudbalski hram Bajerna. Na njemu je bio otvoren Mundijal 2006. godine utakmicom Nemačka - Kostarika, ali i polufinalni duel između Portugalije i Francuske.


Navijači Bajerna ipak su izneli niz kritika na stadion, pre svega zbog striktnih pravila da ne mogu da se unose megafoni, zastave duže od metra, a posebno ih nervira metalna ograda jer oni sebe ne smatraju huliganima. Ni stolice im nisu po volji, jer su one na starom stadionu bile udobnije, pa oni često "Alijanc arenu" zovu "arogant arena", pre svega zbog komercijalizacije objekta.


PROČITAJTE JOŠ: ISTORIJA SE PONAVLjA: Zvezda i Bajern - repriza 1991. godine


Ipak, u fudbalskom smislu, i sa svim sadržajima koji su potrebni ekipama za pripremu i odigravanje meča, kao i ukupan komfor, "Alijanc arena" spada u jedan od najboljih sportskih objekata na planeti.


"ALIJANC ARENA"

Izgrađena: 2005.

Koštala: 340 miliona evra

Visina: 51 metar

Širina: 227 metara

Dužina: 258 metara

Teren: 105 puta 68 metara

Kapacitet: 69.901

Mesta u ložama: 1.374

Mesta za invalide: 200

Parking-mesta: 11.500

Parking za autobuse: 350

Biletarnica: 54

Kioska: 28