NOVI selektor Srbije Ljubiša Tumbaković je tek na početku posla na klupi "orlova". Utakmicama protiv Portugalije u Beogradu (2:4) i pobedom nad Luksemburgom u Gostima (3:1) novi trener Srbije zakoračio je na teren koji mu je poznat, ali na kojem se, nažalost, sapleo na startu.

Taj poraz od Ronalda i Portugalaca je bio praktično i dokaz da će Srbija svoj put na Prvenstvo Evrope da potraži najverovatnije u baraž mečevima sledećeg proleća. Septembarski "ispitni" rok prošao je tako sa polovičnim učinkom, ali sa velikim korakom koji smo izgubili, pošto direktni konkurenti Portugalija i Ukrajina gaze sigurno u našoj grupi i skoro su već viđeni na velikom takmičenju.

U novom FIFA terminu kvalifikacija koji stiže u oktobru, Srbija će umesto dva kvalifikaciona meča, odigrati samo jedan. Ipak, pošto je obaveza da se pronađe rival i u tom dodatnom terminu, ljudi sa terazija su odlučili da 10. oktobra u goste dovedu selekciju Paragvaja. Ova južnoamerička selekcija se trenutno nalazi na 40. mestu FIFA rang-liste i biće ovo možda duel dve potpuno ujednačene selekcije, jer su "orlovi" trenutno na 35. poziciji.

ČEKA SE KAZNA UEFA FUDBALSKI savez Srbije je trenutno pod istragom UEFA i može se očekivati novčana kazna ili suspenzija za događanja na tribinama i na terenu na meču sa Portugalijom koji je odigran 10. septembra u Beogradu. Delegat je u svoj izveštaj uneo bacanje nekoliko topovskih udara sa južne tribine, vulgarno skandiranje arbitru Džunejtu Čakiru: "Sudija, Turčine...", a kao jedan od većih previda organizacije i upada navijača na teren posle meča, koji su trčali u susret Kristijanu Ronaldu.

Ova prijateljska utakmica trebalo bi, dakle, da se igra 10. oktobra najverovatnije na gradskom stadionu u Kruševcu. On je prijavljen kod UEFA, a ovih dane se čeka i zvanična dozvola evropske kuće fudbala koja će utvrditi da li na ovom stadionu postoje svi neophodni uslovi za odigravanje ovog internacionalnog meča.

Četiri dana posle ove utakmice, selektor Ljubiša Tumbaković će povesti Srbiju u goste Litvaniji, na utakmicu 6. kola kvalifikacija za EP. Prethodno će, 11. oktobra Ukrajina dočekati u kvalifikacijama Litvaniju, a Portugalija kod kuće igra sa Luksemburgom, pa je već u najavi viđeno da će Ukrajinci i Portugalci da nam dodatno odmaknu na tabeli grupe B.

- Potrudili smo se da na prijateljski meč u Srbiju dovedemo aktraktivnu reprezentaciju. Paragvajci su svojom pozicijom na FIFA rang-listi dokaz da nam u goste stiže rival za respekt. Uskoro ćemo znati da li se ovaj meč igra u Kruševcu i ubeđen sam da će naša publika da vidi kvalitetan meč - kaže sportski direktor FSS Vladimir Matijašević.

Inače, onaj mnogo važniji duel za bodove u Litvaniji biće praktično utakmica u kojoj se bije bitka za čast i bolju poziciju na već pomenutoj rang-listi FIFA. Mesec dana kasnije, tačnije 17. novembra u Beograd nam dolazi Ukrajina i biće to idealna prilika da joj se Srbija revanšira za istorijsku bruku i katastrofu od 5:0 iz meča 2. kola 7. juna u Ljvovu.

Šansu za odlazak na Prvenstvo Evrope, kako stvari trenutno stoje, Srbija će morati da potraži u baraž utakmicama Lige nacija, koju je završila na prvom mestu, na proleće sledeće godine. Termini su od 26. do 31. marta 2020. Gotovo je izvesno da ćemo prvo u goste Norvežanima koji su rival dostojan poštovanja.

- Mi smo našu realnu šansu za odlazak na Prvenstvo Evrope direktnim plasmanom u grupi, praktično izgubili porazom od Portugalije u Beogradu. Budimo pošteni, odigrajmo ove kvalifikacije do kraja kako dolikuje našoj selekciji, a onda bi svu pažnju trebalo da usmerimo ka baražu - iskren je nedavno bio Nemanja Matić, zamenik kapitena Srbije.

BILANS

FUDBALSKAreprezentacija Srbije do sada nikada, od samostalnosti zemlje, 2006. godine nije igrala sa Paragvajem. Prethodno je tri puta igrala Jugoslavija: na SP 1958. godine je remizirala 3:3, pa je u prijateljskom meču 1972. slavila sa 2:1, a na Kirin kupu u Japanu 2001. su plavi poraženi 0:2.