Fudbaleri Atalante i Fiorentine odigrali su večeras nerešeno 2:2, u utakmici četvrtog kola italijanskog prvenstva.

Fiorentina je povela u 24. minutu golom Federika Kijeze, a prednost je udvostručio Frank Riberi u 66. minutu. Domaći su smanjili golom Josipa Iličića u 84. minutu, a bod im je doneo pogodak Timotija Kastanje u petom minutu nadoknade vremena.

Utakmica je u prvom poluvremenu bila na kratko prekinuta nakon što su navijači Atalante na rasnoj osnovi vređali tamnoputog igrača Fiorentine Dalbera Enrikea.

Sudija je naredio da se preko razglasa na stadionu opomenu navijači, a u 30. minutu Dalber je stao i gledao u pravcu navijača koji su uzvikivali uvrede, a zatim je razgovarao sa sudijom.

Spiker na stadionu upozorio je da se utakmica neće nastaviti ako navijači ne prestanu da uzvikuju sporne parole, a posle nekoliko minuta meč je nastavljen.

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino govorio je o tom incidentu na italijanskoj državnoj televiziji.

- Protiv rasizma se bori edukacijom, osudom i razgovorima. Rasizam ne sme da postoji u društvu ni u fudbalu. U Italiji situacija nije napredovala i zaista je ozbiljno. Morate da identifikujete odgovorne i izbacite ih sa stadiona. Treba vam, kao u Engleskoj, određena kazna. Moramo da se borimo protiv njih, sve dok ne prestanu - naveo je Infantino.

Atalanta svoje utakmice kao domaćin igra u Parmi, pošto se stadion u Bergamu renovira.

U drugom meču dana Lacio je savladao Parmu sa 2:0. Lacio je poveo u osmom minutu, strelac je bio Ćiro Imobile, a konačan rezultat postavio je Adam Marušić u 67. minutu.

To je druga pobeda Lacija u prvenstvu i sada je peti na tabeli sa sedam bodova. Parma je pretrpela drugi uzastopni poraz, ukupno treći i zauzima 15. mesto na tabeli sa tri boda.