VELIKE letnje migracije u regionalnim košarkaškim timovima ne jenjavaju ni tokom miholjskog leta. Posle samo šest odigranih kola, odnosno za nešto više od mesec dana, devet od 12 abaligaša ne izgleda isto kao na početku sezone! Rekord kojim se u ovom trenutku ne može "pohvaliti" nijedna evropska nacionalna liga.

Za renoviranjem igračkog i stručnog kadra zasad nisu posegli Crvena zvezda, Mega i FMP, tri srpska kluba od kojih su dva deo jednog sistema. Svi ostali, u manjoj ili većoj meri, već su pokeraški izmenjali karte - Partizan, Budućnost, Cedevita, Mornar, Igokea, Zadar, Cibona, Krka i Olimpija.

PROČITAJTE JOŠ: ZVEZDI NIKO NI DA PRIĐE: Crveno-beli visokom razlikom pobedili sve dosadašnje rivale u ABA ligi

Trećina učesnika promenila je trenere: Partizan, Cedevita, Zadar i Igokea. Zapravo, ova četvorka promenila je pet trenera, imajući u vidu da su crno-beli u paketu sa Andreom Trinkijerijem angažovali i Vlada Šćepanovića kao asistenta. Ostavke su prethodno podneli Nenad Čanak i njegov pomoćnik Milan Minić. Nogu je povukla Cedevita odlukom da izmakne stolicu svom zvučnom trenerskom rešenju, Špancu Situ Alonsu, koga je nasledio povratnik Slaven Rimac. Recept je prepisao Zadar vraćajući Antu Nazora umesto Aleša Pipana, a možda će tim putem krenuti i Igokea, koja je posle poraza od FMP u 6. kolu otpustila Nenada Trajkovića.

Treneri su zaslužni tek za četvrtinu dosadašnjeg prometa u ABA ligašima. Kada se statistici dodaju i igračke promene, naš košarkaški region u ovih "mesec i kusur" postaje prometniji od londonskog aerodroma "Hitrou". Došlo je i otišlo 16 igrača, od kojih jedan ima poseban status (Glen Dejvis otišao iz Zadra pre nego što je došao). Među liderima u obimu posla "klupskih turističkih agencija" je Partizan, koji je, osim glavnog i pomoćnog trenera, doveo i dva igrača, Stefana Jankovića i Entonija Brauna. Parira mu Igokea sa tri izmene u igračkom i jednom u trenerskom pogonu, korak iza su Zadar (trener i dva igrača) i Cibona (tri igrača).

PROČITAJTE JOŠ: KARTE ZA KOŠARKAŠKI KLASIK REGIONA OD PETKA U PRODAJI: Na Partizan - Cibona za 400 dinara

Nestrpljenje je posledica neplanskog šopinga ogromnog broja igrača tokom letnjeg prelaznog roka. Garancije na kupovinu pojačanja se ne izdaju, a uprave su odlučile da skoro nove zamene novijim, što ukazuje na odustvo bilo kakve klupske koncepcije.

Zbog toga, u nastavku sezone treba očekivati nove regionalne rekorde u oblasti sportskog turizma.

NESKLAD AMBICIJA I RACIONALNOSTI
JEDAN od razloga ovakvog kadrovskog "rolerkostera" u ranoj fazi sezone, možda i najčešći, jeste nesklad između ambicija uprava i racionalnosti. O tome je posle smene govorio Trajković:
- Pokušao sam da objasnim ljudima u klubu da Igokei zaista nije važno da li će završiti šesta ili deveta. Niko to ne gleda. Cilj je bio da osposobi košarkaška akademija i iskoriste uslovi koje ima Igokea da se mladi igrači iz Republike Srpske afirmišu.

SAMO CRVENA ZVEZDA, MEGA BEMAKS I FMP NISU MENjALI
PARTIZAN: Otišli: Nenad Čanak (prvi trener), Milan Minić (pomoćni trener). Došli: Andrea Trinkijeri (prvi trener), Vlado Šćepanović (pomoćni trener), Stefan Janković, Entoni Braun
BUDUĆNOST: Otišli: Aron Kraft
KRKA: Došli: Blaž Mahkovic
OLIMPIJA: Došli: Skoti Rejnolds
IGOKEA: Otišli: Nenad Trajković (prvi trener), Orlando Džonson, Trej Kel. Došli: Latavijus Vilijams
CIBONA: Otišli: Filip Kraljević. Došli: Filip Bundović, Džondre Džeferson
CEDEVITA: Otišli: Sito Alonso (prvi trener). Došli: Slaven Rimac (prvi trener), Džejkob Pulen

ZADAR: Otišli: Aleš Pipan (prvi trener), Glen Dejvis. Došli: Vilijam Megeriti
MORNAR: Došli: Bobi Braun, Landing Sane