Pobedom u prvom ovosezonskom „el klasiku“ Barselona je ne samo zadovoljila navijače nego je posle punih 30 meseci ponovo lider šampionata. Poslednji put na prvom mestu bila je u maju 2016. Od tada je bilo mnogo više razloga za nezadovoljstvo nego radost.

U prethodne dve sezone bilans pobeda bio je za Barsu skromnih 55,7% dok je u tekućoj sezoni procenat podignut na 78,9%. Glavni krivac je - Svetislav Pešić. Iskusni trener vratio se na klupu Barselone u februaru i odmah osvojio Kup kralja, ali više se nije moglo.

Tokom leta je rekonstruisan tim, uloge igrača su jasnije podeljene, odbrana je znatno popravljena, moćno oružje postao je skok. U svemu tome, kako piše današnji „Mundo deportivo“, jasno se vidi Pešićev pečat. Naš trener je doneo svoje iskustvo, vratio samopouzdanje igračima, ima podršku medija, navijači ga takođe poštuju. Radi se u znatno mirnijoj atmosferi, sa jasnom idejom da se vrhunac forme dostigne kad bude najvažnije, kad se bude odlučivalo o trofejima.

PROČITAJTE JOŠ: PEŠIĆ ZA “NOVOSTI” O DERBIJU I DUELU SA ARGENTINCEM: Kampaco prešao granicu

I „Sport“, drugi katalonski sportski dnevnik, konstatuje da ''Barsa ide u dobrom pravcu u novoj etapi sa Pešićem na klupi.“ Ovaj list konstatuje da je naš trener doneo ono što je nedostajalo prethodnih sezona - personalnost grupe.

Pešić s pravom podseća da „još nismo osvojili ništa“, ali navijači, pa i štampa, imaju pravo na svoj optimizam. „Sport“ ističe odbranu, Real Madrid je do nedelje davao 93 poena u proseku, u Barseloni je ostao na 69. Oba katalonska dnevnika konstatuju da Barselona još nije dostigla vrh i da se u narednim utakmicama može očekivati još više.

Barselona u ACB ima bilans 9-1 a u Evroligi 6-3. Velike zasluge za dobre rezultate pripadaju Svetislavu Pešiću.