EKSPEDICIJA Aleksandra Đorđevića uspela je u foto-finišu kvalifikacija, posle 15 teških i napornih meseci, da protrči kroz cilj i uskoči u avion koji leti ka Kini. Naša mnogobrojna četa, koja je brojala čak 30 igrača, od 12 ispita, sedam je položila sa prelaznom ocenom i to je bilo dovoljno da obezbedi mesto na Svetskom kupu (31. avgust - 15. septembar). Na momente je pokazivala igru koja dolikuje olimpijskom, svetskom i evropskom vicešampionu, ali je na kraju ostvarila ono što je bilo zacrtano.


Prva epizoda kvalifikacija, odigrana još krajem 2017. godine, nije dala nagoveštaj da će put ka šampionatu biti posut trnjem i da će se "orlovi" do poslednjeg duela sa Izraelom (97:76), kockati sa plasmanom na SP.

- Odigrali smo mnogo teških utakmica, ali sve se svelo na ovu poslednju. Sada nam je pao kamen sa srca - iz rečenice Vladimira Lučića jasno je zaključiti kako su se osećali reprezentativci kada su "preživeli" Izraelce.


PROČITAJTE JOŠ: Tepić: Čudan sistem, ispunili smo cilj; Milosavljević: Sjajan meč i pored nervoze


Dve startne pobede protiv Austrije i Gruzije dale su utisak da će celokupan poduhvat za Saletov tim biti mnogo lakši. Međutim, bilo je daleko od toga.

Prvi hladan tuš Raduljica i drugovi osetili su u Frankfurtu, kada ih je Robin Bencing spakovao u džep i Nemce usmerio u pravom smeru, a naše izgurao na okolni put. Malo je nedostajalo da se šok dogodi i u Austriji, ali je trojka Alekse Avramovića sprečila bruku. Treći krizni trenutak desio se u prepunom "Spensu" kada su Nemci još jednom pokazali da sa njima nema šale.

Teško je bilo i u drugom krugu, koji su Grci otvorili slavljem protiv tima koji je u sastavu imao i NBA asove Nemanju Bjelicu i Bogdana Bogdanovića. Pa onda i u Izraelu, kad je Pnini ponovo naterao Srbiju da napravi korak unazad. I na kraju situacija za brigu desila se i Estoniji, gde su domaći učinili sve da Srbi moraju do poslednjeg zvižduka sudije da se bore za prolaz.


PROČITAJTE JOŠ: Đorđević: Morali smo da igramo šah u ovim kvalifikacijama, čestitam igračima na uspehu


Sa svim tim preprekama uspeli su da se izbore Milosavljević, Simonović, Jelovac i ostali. Ali sve je bilo mnogo lakše kada su imali podršku "evroligaša" Milutinova, Micića, Jovića, Lučića... Oni su se odazivali kad su klubovi bili raspoloženi da ih puste.

- Imali smo pritisak javnosti, jer mnogi ljudi ne znaju kako je kada vam klubovi ne dozvoljavaju da igrate za nacionalni tim - kaže Nikola Milutinov. - Ne znam da li ću igrati, ali voleo bih. Imamo mnogo igrača, naročito kada dođe leto i kada svi budu spremni. Muke će tada imati selektor.

Sada je ispred Đorđevića i njegovog stručnog tima dovoljno vremena da naprave analizu i sklope kockice za najvažniju akciju u 2019. godini. Kako igrači tvrde, mogla bi da bude veoma uspešna, ukoliko se okupi najjači tim:

- Pred nama je važno leto, samo se nadam da ćemo biti spremni i biće sjajno - optimista je Dragan Milosavljević, koji se ozbiljno nametnuo da i u Kini bude deo najkvalitetnije selekcije.


PROČITAJTE JOŠ: Lučić: Pao nam je kamen sa srca; Milutinov: Selektor će biti na mukama


PRVA FAZA
Srbija - Austrija 85:64
Srbija - Gruzija 105:87
Nemačka - Srbija 79:74
Austrija - Srbija 81:82
Gruzija - Srbija 50:87
Srbija - Nemačka 81:88


DRUGA FAZA
Grčka - Srbija 70:63
Srbija - Estonija 91:65
Izrael - Srbija 83:74
Srbija - Grčka 84:61
Estonija - Srbija 71:70
Srbija - Izrael 97:76