NAŠE najbolje košarkašice su prošle najteži deo priprema za Evropsko prvenstvo, koje se igra u Letoniji i Srbiji od 27. juna do 7. jula, i sada mogu više da se posvete pre svega igri, taktici, tehnici...


Prethodnog vikenda su imale lakše provere sa reprezentacijom Slovačke, dok ih pravi testovi čekaju na turniru u Francuskoj, na koji putuju u četvrtak.


PROČITAJTE JOŠ: USPEŠNA PROVERA: Košarkašice Srbije ubedljive protiv Slovačke


- Taj turnir će nam najviše pokazati, jer će tu biti i direktan rival iz grupe Rusija, uz Tursku i Francusku - rekla je selektorka Marina Maljković. - Imamo starije igračice, nekoliko devojaka igra na sopstvenu odgovornost. Stavile su EP ispred svojih karijera, po cenu da posle ovog takmičenja možda nikad više ne igraju košarku. To su realne stvari, o kojima one ćute. Raduju mlade igračice i to da definitivno ima materijala za budućnost.


Maljkovićeva je svesna da je njen tim daleko od onoga što je bio 2015. kada se popeo na krov Evrope ili 2016. kada je osvojena bronza na OI.


PROČITAJTE JOŠ: Petrovićeva: Nećemo da se lažemo, imamo velika očekivanja od EP


- Devojke su ostarile, dve košarkašice su se nedavno porodile. Sve su to lepe i normalne stvari, na našu radost. Znamo da je domaća liga najveći problem, jer je veoma slaba u poređenju s ligama naših rivala na EP. Ovo je najteže takmičenje, teže i od Svetskog, često i od OI. Nismo u fantastičnoj situaciji, ali smo od prvog dana krenuli da radimo sve kako bismo zemlju predstavile u najboljem svetlu i da pokušamo da napravimo ono što smo uradili 2015. i 2016. godine.


Srbija će grupnu fazu Evrobasketa igrati u Zrenjaninu sa selekcijama Belgije, Rusije i Belorusije.