MESTO Milka Bjelice u timu Alvark Tokija popuniće Milan Mačvan, zamenik kapitena reprezentacije Srbije koja se na Kopaoniku priprema za Svetsko prvenstvo u Kini. Naš krilni centar (1989, 206 cm) nastaviće klupsku karijeru u ekipi šampiona Japana, koju sa klupe predvodi srpsko-crnogorski trener Luka Pavićević.

Nedavno je Bjelica prihvatio ponudu Mornara iz Bara, tako da je dvostruki uzastopni prvak Zemlje izlazećeg sunca ponudio ugovor Mačvanu, kome će ovo biti prvo klupsko iskustvo van evropske košarke. Imajući u vidu da je iza njega propuštena sezona u minhenskom Bajernu zbog teške povrede kolena, liga slabijeg intenziteta je možda idealno rešenje u periodu neposredno posle oporavka. Mačvan se, krajnje iskreno, na okupljanju nacionalnog tima zahvalio selektoru Aleksandru Đorđeviću na pozivu rečima da će u ovom trenutku reprezentacija više pomoći njemu nego on njoj.

Jedan od najboljih krilnih centara u Evropi osvajao je trofeje u Srbiji, Italiji, Nemačkoj, Izraelu i Turskoj. Pre nego što je 2017. potpisao ugovor sa Bajernom, igrao je za FMP, Hemofarm, Makabi iz Tel Aviva, Partizan, Galatasaraj i milanski Armani. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je tri srebrne medalje - na evropskim prvenstvima 2009. i 2017. godine, i na Olimpijskim igrama u Riju 2016.

Iz perioda mlađih kategorija ima tri zlatne medalje sa reprezentacijom Srbije - na EP za juniore 2007, na SP za igrače do 19 godina iste godine i na EP mladih 2008.

Njegovo iskustvo svakako će biti od velike pomoći timu u odbrani nacionalne titule, takođe i doprinos daljoj popularizaciji košarke u ovoj azijskoj zemlji. n