PREKO Frankfurta do Šenjanga, grada u kojem će srpski košarkaši doterivati formu za Svetsko prvenstvo u Kini kroz pripremne utakmice sa Italijom, Novim Zelandom i Francuskom. Evropski, olimpijski i svetski vicešampioni otputovali su u najmnogoljudniju zemlju sa tiho i oprezno izrečenom željom da izbrišu taj prefiks "vice", koji ih prati od 2014. godine.

Zlatne snove delimično su zatamnila dva velika peha: Dragan Milosavljević je otpao zbog teške povrede kolena, dok je selektor Aleksandar Đorđević uoči puta u Kinu potvrdio da će uspon ka krovu sveta proteći i bez kapitena Miloša Teodosića.

- Trenutno nije dobra slika. Bio je na magnetnoj rezonanci, ta ruptura od 4,5 milimetara i dalje postoji, zbog čega ne putuje sa nama u Kinu. Teodosić 99 odsto neće biti sa nama na Svetskom prvenstvu. Milosavljevića je zadesila najteža povreda za košarkaša. Mnogo je dao reprezentaciji, ne samo igrački, već i na ljudskom planu. Njegovo odsustvo će se i te tako osetiti. Bili su sigurni putnici za Kinu, sad moramo da usmerimo oružja u drugu stranu i vidimo kako ćemo to da nadoknadimo.

Vladimira Lučića, koji je zbog lakše povrede butnog mišića preskočio "Akropolis kup", na daleki istok ispratili su supruga i kćerkica.

- Planski je ostao u Beogradu da sanira rupturu. Hteo je da igra i u Litvaniji, svi su tvrdoglavi i hrabri, dešavalo se da naprave štetu sebi, ali rekli smo mu da stane malo. Biće spreman za od pet do sedam dana, nije mnogo izgubio jer je prošao važan deo priprema i radio naporno kao i svi - završio je Đorđević lekarski izveštaj i posvetio se onome što "orlove" čeka tokom zagrevanja u Šenjangu, a potom i u Fošanu, gde će igrati prvu grupnu fazu u konkurenciji Angole, Filipina i Italije.

Sale ukazuje na pogrešnu sliku koja može da se stekne posle ubedljive pobede nad "azurima" u Atini.

PROČITAJTE JOŠ: Teo ne ide u Kinu

- Italija je igrala bez Heketa, Galinarija i Datomea, to je nerealna pobeda koja može da nas zavara. Očekujem potpuno drugačiju utakmicu u Kini, dobro bi nam došlo da se malo dohvatimo. Novi Zeland nas je pobedio pred SP 2014, igra brzu košarku, što će biti dobra priprema za Filipine. Francuzi su izgubili Ertela i Moermana, dvojicu igrača iz startne petorke. Mnogo je povreda u svim reprezentacijama. Moramo da stavimo znak pitanja, kalendar je takav da su napori ogromni.

Povodom te problematike, generalni sekretar KSS Dejan Tomašević uputio je pismo FIBA.

- Stalno spominjemo čast i ponos ovih šampiona kada igraju za svoju zemlju, ali posle ovakvih povreda javi se i doza straha kod drugih - kaže Đorđević. - Moramo da napravimo pritisak da se kalendar uskladi, košarka se igra na parketu, a ne u kancelariji. Mislim na košarku koja puni hale u Beogradu, Kaunasu, Atini... To je moguće samo ako su tu najbolji, Teodosić, Valančijunas, Adetokumbo... Oni su bitni.

PROČITAJTE JOŠ: DOBRODOŠLI U KINU: Prikazana pretpremijera filma o Raduljici

Sistem takmičenja je izmenjen u odnosu na prethodne šampionate. Dve najbolje ekipe iz Fošana formiraće grupu koja se igra u Vuhanu sa dve prvoplasirane ekipe C grupe, u kojoj su Španija, Iran, Portoriko i Tunis. U drugu fazu prenosi se samo rezultat protiv rivala koji je prošao dalje, u četvrtfinale idu dva najbolja iz novoformirane grupe.

- Moramo da se što bolje pripremimo za drugu fazu, koja je ključna za završnicu šampionata. Veoma je bitan rezultat koji se prenosi iz prve faze, takođe, i rezultati u drugoj, jer te oni bacaju na jednu ili drugu stranu žreba. Razmišljaćemo o tome kada dođe vreme, idemo utakmicu po utakmicu. To nam je do sada donosilo uspehe, a kvalitet i znanje imamo.

REČ "ORLOVA"
MARKO GUDURIĆ: - Ja sam zadovoljan što sam uopšte u reprezentaciji. Igrač sam zadatka, tu sam da pomognem kako god mogu.

VASILIJE MICIĆ: - Ne opterećujem se košgeterskim učinkom, tom filozofijom ću se voditi i na Svetskom prvenstvu. Treba doći na red da postigneš koš pored ovakvih igrača. Ja igram na talenat, da tako kažem, ali ovo što Jokić radi... To je je neki drugi nivo, oduševljava me!

BOGDAN BOGDANOVIĆ: - Nedostaju nam dva ekstremno bitna igrača, Teodosić i Milosavljević. Mi ostali moramo da preuzmemo teret.

BOBAN MARJANOVIĆ: - Amerikanci su najjači, ali mi možemo da igramo sa svima, pa i sa njima. Nismo još ni blizu prave forme, ali idemo u tom pravcu.


TIM ZA SP
Bekovi
Stefan Jović
Vasilije Micić
Bogdan Bogdanović
Marko Gudurić

Krila
Vladimir Lučić
Nemanja Bjelica
Stefan Birčević
Marko Simonović

Centri
Boban Marjanović
Miroslav Raduljica
Nikola Milutinov
Nikola Jokić