SRPSKI košarkaši doputovali su u Šenjang oko četiri sata ujutru po našem vremenu. Pri prvom kontaktu sa Kinom, zemljom u kojoj će od 31. avgusta do 15. septembra biti odigrano 18. Svetsko prvenstvo, susreli su se s prijatnim, sunčanim vremenom i skoro fanatičnim lokalnim ljubiteljima igre pod obručima.

Uticaj američkih sportova sveprisutan je u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, posebno bejzbola i košarke. Shodno tome, u centru pažnje našli su se naši NBA igrači. Na aerodromu u Šenjangu obožavaoci su nosili dresove, transparente i slike sa likovima Bobana Marjanovića i Nikole Jokića, strpljivo su čekali potpis na majici ili fotografiju sa zvanično najboljim NBA centrom i Bobijem koga prepoznaju i kao lika iz popularnog filmskog serijala "Džon Vik". Reprizu "presinga" odigranog na aerodromu doživeli su u hotelu u kojem je naš nacionalni tim odseo tokom boravka u Šenjangu.

PROČITAJTE JOŠ: Micić: Teško su nam pale povrede Teodosića i Milosavljevića

- Imam informaciju da je u Kiniizmeđu 350 i 400 miliona košarkaških fanova - rekao nam je pre puta novi kapiten Srbije Miroslav Raduljica, inače centar Đangsu "zmajeva". - Za njihovu populaciju to možda i nije mnogo, ali zamislite šta znači toliko ljudi koji prate košarku. Ne znam da li će sve hale biti pune na utakmicama Svetskog prvenstva, jer to zavisi od regiona. U nekima su uvek pune, ali ima i regiona gde to nije slučaj.

PROČITAJTE JOŠ: Marjanović: Biće interesantno i uzbudljivo

Po dolasku u hotel, selektor Aleksandar Đorđević dao je reprezentativcima vreme za odmor od dugog puta, a potom ih odveo na prvi trening u Šenjangu. U dvorani "Lioaning gimnazijum", gde će igrati dve od tri utakmice pripremnog turnira. "Orlove" će do početka Mundobasketa testirati Italija, Novi Zeland i Francuska.

RASPORED
Petak 23. avgust
Srbija - Italija 13.30

Subota 24. avgust
Francuska - N. Zeland 13.30

Nedelja 25. avgust
Italija - Francuska 9.30
Novi Zeland - Srbija 13.30

Ponedeljak 26. avgust
Italija - Novi Zeland 13.30

Utorak 27. avgust
Srbija - Francuska 13.30