SRBIJA se popela sa drugog na prvo mesto favorita na Svetskom prvenstvu u Kini po novom "renkingu", koji je objavila FIBA, deset dana pred početak Mundobasketa. Kao glavni razlog rokade na vrhu kojom su "orlovi" preskočili Amerikance, navodi se pobeda nad Grčkom u Atini na "Akropolis kupu".


- Kada pobedite Grčku pred 18.000 njenih navijača, sa najkorisnijim igračem NBA Janisom Adetokubom dok vama u timu nedostaju Nikola Jokić i Miloš Teodosić, zaslužite da dobijete broj 1 - stoji u obrazloženju.

Teško je prisetiti se kada su Amerikanci uoči velikog takmičenja gledali nekome u leđa na listi favorita.

Pročitajte još AMERIKANCIMA NIJE LAKO: Tu je Srbin, ako zatreba

- Izgleda čudno spustiti SAD na drugo mesto, ali se ovde ne radi o njihovom padu već o nagrađivanju Srbije za sve što je uradila tokom ovog leta. Bez obzira na "renking", Amerikanci će i dalje biti oni koje treba pobediti - navodi FIBA, uz podatke da SAD nikad nisu osvojile svetsku titulu na tlu Azije (peti na Filipinima 1978, treći u Japanu 2006), kao i da nijedan tim nije tri puta zaredom podizao Nejsmitov pehar.

Na treće mesto popela se Španija, četvrta je Francuska, dok je Grčka sa treće pala na petu poziciju. Osim poraza od Srbije u Atini, razlog je i povreda plejmejkera Kostasa Slukasa.