A SAD nešto sasvim drugačije. Krilatica iz šou-programa "Leteći cirkus Montija Pajtona" sasvim je primerena upoznavanju sa Kinom, najmnogoljudnijom državom sveta i domaćinom predstojećeg 18. Svetskog prvenstva za košarkaše.


Ovom prilikom, kroz zemlju u kojoj se spajaju tradicija duga 5.000 godina i tehnološka dostignuća iz naučnofantastičnih filmova, vodi nas kapiten Srbije Miroslav Raduljica, koji od 2017. godine igra za Đangsu zmajeve.

KULTURNO NASLEĐE
- OBILAZIM stalno muzeje u Nanđingu. To je sve sliv reke Jangce, koji sa Šangajem ima oko 70 miliona stanovnika. Svi gradovi u tom regionu imaju veliko kulturno nasleđe. Grobnica dinastije Ming u Nanđingu, memorijalni centar čuvenog nanđinškog masakra koji su Japanci izvršili 1937. Čitao sam o tome knjigu koju sam pre sedam-osam godina dobio od drugarice, ne znajući da ću živeti u Nanđingu. Ništa nije slučajno.

DRUŽELjUBIVOST
- Nemaju naš stili druženja. Prilično su zatvoreni, malo ih otvorim mojim pokušajima da govorim njihov jezik.

ULIČNA HRANA

- Jedem uličnu hranu, prilično je bezbedno. Nije to baš onako kako izgleda, ni ružno, ni prljavo, ni neukusno. Jeo sam razne bube, ali kada se bace u fritezu kao da jedeš čips. Samo vidiš da je buba. Jeo sam meso krokodila, zmije, ali ne može da se kaže da je to čudno. Staviš na gril, neki sos i potpuno promeni ukus.

Pročitajte još Marjanović: Biće interesantno i uzbudljivo

OBAVEZNO PROBATI
- NUDLE, ali pečene. Ne one iz supe. Sa malo povrća, algi, i bambusa. Još ako ima nekog mesa u njima, to je strava. Najbolja ulična hrana koju sam jeo je u Kini.

OBAVEZNO POPITI
- AKO hoćete da se obeznanite, onda svakako popijte baiđu sa 85 procenata alkohola. Oni ga piju na eks. Kad sam u Kini, ne pijem, ali sam ovo piće probao. Štipa za oči i dok samo stoji na stolu. Kada je stvarno kvalitetno, stvarno je dobro.

HOTELSKI ROBOTI
- U HOTELIMA roboti zamenjuju sobare. Naručiš hranu, robot pozove lift, popne se, pozvoni. Ti otključaš vrata, uzmeš hranu, kažeš mu da je slobodan i on ode. Možda bude robota i među volonterima na Svetskom prvenstvu.

Pročitajte još DOBRODOŠLI U KINU: Prikazana pretpremijera filma o Raduljici

Nešto sasvim drugačije.

UZMI LOVU I BEŽI
O STRANCIMA u kineskoj ligi:

- DOĐU dvojicu stranca, samo oni igraju. Liga je kratka, odu i ne osvrnu se, ne ostavljajući nikakav trag. Ne želim da zvučim grubo, ali to je ono "uzmi lovu i beži". Ja pokušavam da ostavim neki trag, da predstavim svoju zemlju, svoju porodicu.