IGRAČI novoosnovanog amaterskog košarkaškog kluba I Came To Play (Došao sam da igram) punom parom se pripremaju za početak svoje debitantske sezone u Drugoj srpskoj ligi, ne skrivajući ambicije da postepeno rastu i napreduju do ozbiljnijih takmičarskih izazova.


Ti planovi i te kako su osnovani ako se ima u vidu da su se mladom timu, sastavljenom uglavnom od dobrih studenata i mladih stručnjaka, opredeljenih da se uz osnovni posao aktivno bave sportom, pridružili bivši asovi na čelu sa drugim pikom NBA drafta iz 2003. godine Darkom Miličićem, koji je pre sedam leta prestao da se aktivno bavi košarkom, pa Branko Cvetković, Jovo Stanojević, Dragan Ćeranić i Mihajlo Delić, a dolazak je najavilo još nekoliko igrača koji su nedavno prestali da se takmiče ili privode kraju svoje karijere. Očekuju se Strahinja Milošević i Milenko Tepić u nekom narednom periodu.


PROČITAJTE JOŠ: Miličić se vraća na parket: Darko ponovo igra


PODRŠKA NOVOG SADA I SAD KLUB ima značajnu podršku Novog Sada, a kamp na Letenki podržava i Ambasada SAD u Srbiji.
- Zahvalni smo Gradu i gradonačelniku Vučeviću, kao i američkoj ambasadi na dugogodišnjoj podršci - kaže Delić, ističući i odličnu saradnju sa novosadskim Fakultetom za sport.

Miličićev povratak na parket, pred publiku, posle duge pauze, iznenadio je i obradovao domaću, pa i svetsku košarkašku javnost.


- Ovo je lepa prilika za neko novo košarkaško druženje. Videćemo kako će ići, nadam se da će se odvijati u dobrom pravcu. Mi stariji igrači želimo da prenesemo mladima iskustvo koje smo stekli tokom naših karijera i da pomognemo koliko nam vreme dozvoli - kaže Miličić, za "Novosti".


Predstavnik "mlade garde" Vanja Knežević očekuje da ovaj tim, kombinacija mladosti i iskustva, intenzivno napreduje i ostvaruje visoke ciljeve:


- Od Darka i ostalih možemo stalno da učimo. Oni nas ohrabruju i savetuju a otkad su počeli da treniraju nama mlađima je mnogo lakše i jasnije kako sve treba da se radi.


Vanja Knežević Foto: Z. Grumić
I student-košarkaš Nebojša Lazukić je izuzetno zadovoljan što je deo te, kako kaže, zdrave sredine.


- Uz starije kolege učimo se košarci, ali i sazrevamo kao ljudi - naglašava mladi Lazukić u kratkom predahu na treningu koji vode treneri braća Gagričić, Žarko i Darko.


PROČITAJTE JOŠ: MILIČIĆ ZA "NOVOSTI" STAO U ODBRANU KOŠARKAŠA: Možemo samo da im stegnemo ruku

Ekipa svakodnevno trenira a utakmice u ligi, koja kreće 5. oktobra, igraće u Maloj dvorani "Spensa", u nedeljnim terminima.


- Zadovoljni smo dosadašnjim radom, kako mladih igrača, tako i onih mnogo iskusnijih. Miličić i ostali mnogo nam znače, još možemo da vidimo njihove lepe poteze i da mnogo naučimo. Ne samo igrači, nego i mi treneri, i zato smo im zahvalni - ističe Žarko Gagričić, napominjući da 90 odsto igračkog kadra čine studenti, akademski građani koji se uz fakultet uspešno bave košarkom.


Žarko Gagričić Foto: Z. Grumić
Tu "filozofiju" kluba podvlači i Mihajlo Minja Delić, idejni tvorac i jedan od osnivača kluba, praktično izraslog iz dugogodišnjeg košarkaškog kapma za mlade na Letenki, kroz koji je u proteklih 12 godina prošlo mnogo mladih iz Srbije i regiona.


- Mi stariji igrači želimo da Novom Sadu vratimo deo onoga što smo dobili kroz bavljenje sportom. Akcenat u ovoj priči je na mladima, na obrazovanju i poštenom radu i odnosu prema sportu - naglašava Delić, ističući da ih je okupilo drugarstvo, koje u ovom klubu unapređuju i razvijaju.


Ideja im je, dodaje, da naprave prepoznatljiv sistem privlačan pre svega najmlađima, a ključni cilj da se u Novom Sadu ponovo igra dobra košarka.