Zabrana ulaska na Kosovo i Metohiju dečacima iz novopazarskog košarkaškog kluba "Ras" još jedna je "potvrda sada već otvorenog šovinističkog odnosa Prištine prema svemu što ima bilo kakve veze sa Srbima i Srbijom.


Ovo se između ostalog navodi u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Meothiju povodom jutrošnje zabrane od strane kosovske policije dečacima Košarkaškog kluba “Ras” iz Novog Pazara da uđu na Kosovo i Meothiju. Naime, kako se ističe u pomenutom saopštenju, način na koji se Priština danas odnosi prema Srbima razbija sve mitove o tome da su Albanci tradicionalne žrtve, a Srbi ugnjetači na Kosovu i Metohiji.


-Jasno je da iza zabrana Srbima sa Kosova i Metohije da se takmiče u okviru srpskih liga i takmičenja stoji podla namera da se naš narod izoluje, a Srbija u svakoj sferi, pa i u juniorskom i omladinskom sportu, istisne iz naše južne pokrajine- ističe se u saopštenju.


Neverovatno je, napominje se dalje, da "albanske političke strukture u Prištini ovakvu antidemokratsku i anticivilizacijsku praksu sprovode uz prećutno odobravanje dela međunarodne zajednice, i to onog dela koji se predstavlja kao čuvar vrednosti koje Priština svakodnevno gazi".


Iz Kancelarije za KiM očekuju pre svega, da međunarodne sportske asocijacije reaguju kako bi primorale Prištinu da pod pretnjom kazne odustane od ovakvog ponašanja, a svoj zvanični stav o tome mora da iznese i Evropska unija, koja mora prestati da toleriše sistematsko obespravljivanje čitavog jednog naroda u srcu Evrope.


Inače, prištinske institucije nastavljaju sa zabranama sprotskim klubovima iz centralneSrbije da igraju utakmice na KiM a pripadnici kosovske policije na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka zabranili su ulazak na KiM dečacima Košarkaškog kluba "Ras" iz Novog Pazara koji su u Severnoj Mitrovici odigraju utakmice protiv svojih vršnjaka iz "Trepče" i "Poletarca".