PRVO mesto je proletos bilo miljama daleko, a sada je na samo 1.815 koraka. Toliko bodova Nadal beži Đokoviću na novoj ATP listi, a razlika će se smanjivati sa svakom pobedom srpskog tenisera u Šangaju. Španac narednog ponedeljka ostaje bez još 600 bodova jer zbog povrede ne brani prošlogodišnje finale, a Novak u sredu u meču protiv Žeremija Šardija kreće u misiju povratka na kineski, ali i svetski tron.

- Nisam čuo da je Rafa završio sezonu - zbunila je Noleta lažna informacija koju je dobio na uvodnoj konferenciji za medije.

Aktuelni lider ne nastupa u Kini, a pod znakom pitanja je i masters u Parizu, međutim, još nije doneo konačnu odluku da li će odigrati još neki turnir do kraja godine.

Pročitajte još: ATP LISTA: Đoković sve bliži Nadalu, Lajovićev plasman karijere

- On je "broj jedan", a drago mi je što sam i ja opet u igri. Do pre pet meseci mi je to delovalo teško izvodljivo. Ali s poslednjih nekoliko rezultata opet sam došao u dobru poziciju da se borim za prvo ili drugo mesto, što je uvek moj cilj.

Posle titula na Vimbldonu, u Sinsinatiju i Njujorku, motiva i dalje ima napretek.

- ATP raspored je takav da posle četvrtog grend slema malo splasne entuzijazam kod igrača, mnogi su umorni od naporne sezone, jer su tempirali formu da budu najbolji na najvećim turnirima. Zato je sledeći veliki cilj završni turnir u Londonu. Ali ja i na Šangaj gledam kao da je grend slem, pogotovo jer sam sada u situaciji da se borim za prvu poziciju.

Đoković juri četvrtu titulu na kineskom mastersu, kojom bi preskočio Rodžera na drugom i približio se Rafi na svega 215 bodova.

Pročitajte još: Đoković - Francuzi 78:10

- Ako si nekada bio prvi i osvojio toliko grend slemova teško je da se zadovoljiš nekim prosečnim rezultatom. Uvek juriš najveće ciljeve, a to su pobede na slemovima i prvo mesto na listi.

STEFAN ZNA KO JE RAFA

ĐOKOVIĆ ovoga puta neće imati podršku porodice, koja je ostala u Monte Karlu, ali ih opet često spominje.

- Stefan i ja smo na jednom turniru gledali Rafu kako trenira. On je još mali i ne zna nikog iz sveta tenisa, ali sam mu objasnio ko je Rafa, da ima baš jake udarce. Kada ga sretne, kaže mu: "Ti si onaj koji udara lopticu baš jako."