Najbolji teniser sveta Novak Đoković uspešno se probija ka završnici Australijan opena, ali paznju britanskih medija u isto vreme privlače i njegovi filantropski ciljevi, poput aktivnog rada na poboljšanju uslova za rano obrazovanje dece u Srbiji.

Bi-Bi-Si (BBC) je objavio zanimljiv tekst u kom se ističe podatak da Đokoivićeva Fondacija trenutno stipendira četvoro istraživača pri Centru za razvoj deteta, na univerzitetu Harvard u SAD, koji bi se bavili temama ranog obrazovanja u sklopu postojećih programa Fondacije.

- Nikom nije lako da odrasta u državi koja je bila pogođena ratom, pogotovo maloj deci. Oni nemaju mehanizam, kao odrasli, koji može da im pomogne da se bolje nose sa takvim okolnostima, i samim tim je uticaj negativnih stvari iz okruženja na njih još veći", rekao je Đoković za BBC.

PROČITAJTE JOŠ: Đoković odao priznanje Cicipasu, raduje se meču s Pujom: Očekujem da će biti pun samopouzdanja

Živeti sa takvom vrstom straha ume da bude razarajući faktor za razvoj deteta.

- Znam to iz ličnog iskustva i zato sam obeebi još odavno da ću u tom smislu da uradim sve što mogu za najmlađe. Nadam se da će istraživanje iz ove oblasti pomoći da se minimalizuje trauma koju deca osećaju, tako da mogu da izrastu u mentalno jake i zdrave pojedince - istakao je Đoković.

PROČITAJTE JOŠ: ŠETNjA MELBURN PARKOM: Đoković posle predaje Nišikorija prošao u polufinale

Osnovni zadatak Fondacije, kako prenosi BBC, je da gradi i obnavlja predškolske ustanove i da pomaze vaspitačima u Srbiji da unapređuju svoj rad i znanje.

- Ljudi misle da prvih nekoliko godina života nisu važne jer se ne sećamo iskustava dok smo bili bebe ili jako mala deca. Međutim, to je pogrešna pretpostavka. Naime, sve ono sto proživimo u tim prvim godinama života može da ima ogroman uticaj na fizičko i psihičko zdravlje, kao i na rezultate u školi, na primer. Zato je i rani razvoj tema koja je sa porodične odgovornosti prerasla na društvenu odgovornost, i to je investicija od koje svi imamo koristi - izjavio je direktor centra na Harvardu Dr Džek Šonkof.