NOVAK Đoković je 2010. odradio dve trećine posla (počistio je Žila Simona i Gaela Monisa sa po 3:0) u, za Srbiju istorijskom finalu Dejvis kupa, kada je pobedila Francusku 3:2 i osvojila čuvenu "salataru". Takođe je bio perfektan i u finalu 2013. (počistio je Radeka Štepaneka i Tomaša Berdiha), kada je Srbiji protiv Češke nedostajala pobeda za pehar (2-3), a kako je selektor srpske reprezentacije Nenad Zimonjić saopštio, spreman je da u novom sistemu takmičenja predvodi prijatelje iz nacionalnog tima u novi pohod na svetski teniski vrh od 18. do 24. novembra u Madridu.

- Imamo fantastičnu vest. Razgovarao sam sa njim u Njujorku, dan uoči početka grend slema. Potvrdio da će se pridružiti timu u Madridu, što će biti ogromno pojačanje za nas. Svi sa nestrpljenjem očekujemo učešće na tom takmičenju, koje će ujedno i biti prvi turnir na kome će se igrati u ovom novom formatu - rekao je Zimonjić koji je i sam, kao član dubla, imao veliki doprinos u letu Srbije, preko SAD (3;2), Hrvatske (4:1), Češke (3;2) i konačno Francuske, do planetarnog vrha 2010.

Srbija će prvi meč u Madridu igrati 20. novembra protiv Japana, dan kasnije je očekuje duel sa Francuskom. Novak će u prestonicu Španije stići sa završnog mastersa turniru u Londonu, čije finale planirano za 17. novembar.

- Verujem da će se Novaku turnir u Londonu završiti u nedelju, kada se igra finale. Odmah posle tog takmičenja će se priključiti ekipi u Madridu, dok će tim i ceo stručni štab doći malo ranije, već od četvrtka 14. novembra, kako bi se adaptirali na uslove za igru i savršeno se pripremili za mečeve koji očekuju u Madridu, gde je velika nadmorska visina od 667 metara.

Prema pravilima, finalni sastav reprezentacije za finalni turnir mora da se objavi najkasnije 20 dana pre početka.

- Nadam da ću sastav imati posle turnira u Šangaju, koji se završava 13. oktobra, kako bi se na vreme pripremili i organizovali sve. Definitivno, sa Novakom imamo ogromno pojačanje, veoma mi je drago da će se priključiti timu posle dužeg odsustva. I sam je rekao da će mu biti veliko zadovoljstvo da ponovo igra za reprezentaciju i da se uželeo igranja za naš tim - objašnjava Zimonjić.

ELIMINACIJE OD ČETVRTFINALA

OVE godine je prvi put od osnivanja takmičenja (1900) uveden novi format, sa finalnim turnirom koji okuplja 18 timova, podeljenih u grupe u kojima se igrati po jenostrukom bod sistemu, posle čega, od četvrtfinala slede eliminacione faze.

Pobednik grupe A, u kojoj je Srbija, u četvrtfinalu će igrati protiv jedne od dve drugoplasirane ekipe sa najboljim procentom osvojenih setova, gemova i poena. Pobednik ovog četvrtfinala u polufinalu će se sastati sa pobednikom iz susreta pobednika grupe D i pobednika grupe F.