OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA "NOVOSTI": BERLIN

NA zagrevanju je Ivana prišla rivalkama iz Nemačke, najvećim konkurentkinjama za zlato i rekla im: "Samo opušteno". Znala je kako je to skakati pred domaćom publikom, a sa mnogo većim pritiskom se i ona sama nosi kao evropska šampionka. Ipak, Španovićeva se osmehom bori protiv uvek velikih očekivanja, pa je posle dva skoka bez norme 6,67 rutinski izvela najbolji rezultat u kvalifikacijama - 6,84, ne otkrivajući mladoj nemačkoj nadi Malaiki Mihambo (6,72), ni dvema jakim Britankama Šari Proktor (6,75) i Lorejn Ugen (6,70) ni delić onoga što sprema za sutrašnje finale (20.05).

Tamo nećemo videti našu talentovanu predstavnicu u skoku udalj, Milicu Gardašević, koja je takmičenje završila na 21. mestu, sa 6,26.

- Izvinite, jeste li vi Ivana Španović, mogu li da se slikam sa vama - našalila se juniorska šampionka Evrope sa seniorskom posle svog debija.

Aktuelna vladarka Starog kontinenta interesovala se za rezultat njene naslednice, a onda joj poručila da će biti bolje na sledećem nadmetanju.

- Samo ti odbrani titulu - namignula joj je Milica.

To "samo" uvek deluje kao lak zadatak kad je Ivana u pitanju, ali nije lako iznova se peti na postolje. I to ono najviše.

Pročitajte još: Španovićeva i Gardaševićeva u kvalifikacijama u skoku udalj na EP: Ivana kao vetar u leđa Milici

- Svaka devojka koja je bila na zaletištu danas oseća neki pritisak. Suština je samo kako se boriš sa njim. Nemice su se slatko nasmejale kad sam im rekla da se samo opuste i uživaju, kao ja u Beogradu. "Da, da, baš ne osećamo pritisak". Svi se sa tim nosimo drugačije. Meni je najbitnije da sam ja spremna, nisu mi izazov rezultati protivnica nego činjenica da se borim za svoje četvrto evropsko zlato. U subotu će biti fenomenalna atmosfera, jer je neradan dan, očekujem pune tribine i sjajnu borbu za titulu.

Biće i mnogo prijatnije vreme nego 35 stepeni u hladu koliko je juče već u prepodnevnim časovima bilo u Berlinu. Na samoj stazi je možda čak i toplije.

Pročitajte još: Bekrić za “Novosti”: Hteo sam da odustanem

- Volim iz prvog skoka da završim posao u kvalifikacijama. Bio je plan da se ne zadržavam mnogo, ali trener je želeo jedan elegantan skok - ispunila je Ivana želju Gorana Obradovića. - Zato sam napravila minimalan prestup. U drugom skoku sam osetila mali problem koji me je izbacio iz ravnoteže. Ali nisam želela da rizikujem sa 6,56, bez norme, jer su devojke prilično dobro skakale. U trećem pokušaju je sve došlo na svoje. Taj skok i onaj iz prve serije su pokazatelj da sam na nivou na kome treba da budem. Biću maksimalno spremna za finale.

DRAGANA I MARIJA ZA MEDALjU
NEĆE se samo Ivana Španović boriti za medalju na ovom EP. I Dragana Tomašević ima u subotu (20.20) priliku da dođe do svog prvog odličja sa najvećih takmičenja. Naša bacačica diska u četvrtak je zauzela deseto mesto u kvalifikacijama sa 57,77, a ako bude na nivou svog ličnog rekorda 63,63 može da se umeša u bitku za postolje.

U finale se plasirala i Marija Vučenović, koja je koplje bacila veoma blizu 60 metara - 59,98. Nekadašnja osvajačica medalja u juniorskoj konkurenciji sa sedmim rezultatom u petak (20.25) izlazi u okršaje za postolje.

MILICA: BILA MI JE ČAST
JUNIORSKA šampionka Evrope Milica Gardašević debitovala je na velikom seniorskom takmičenju sa 19 godina.

- Bila sam najmlađa, skakala sam sa devojkama na koje se ugledam. Mogla sam i bolje, ali meni je nagrada bila sam dolazak ovde, jer sam tokom sezone imala problema sa povredom pete. Ali, da ne mračim mnogo, ovo je bilo sjajno iskustvo za mene i sada ću imati još veći motiv kad znam da mogu da se takmičim sa najboljima u ovoj disciplini.