Predsednik Kajakaškog saveza Srbije Mirko Nišović rekao je danas da su u Savezu zadovoljni ovogodišnjim rezultatima i istakao da je za 2019. godinu cilj da se izbori maksimalan broj mesta za Olimpijske igre u Tokiju.

- U sportu uvek može bolje, ali bilo bi neskromno da kažemo da nas uspesi koje su naši takmičari ostvarili ove sezone ne zadovoljavaju. Sa svakog takmičenja smo se vratili sa bar jednim odličjem. Posebno raduju po tri medalje sa svetskog i evropskog prvenstva, a uz malo sportske sreće taj broj je mogao da bude i veći - rekao je Nišović.

- Trudimo se da iz godine u godinu držimo korak za svetskim kajakaškim silama i, u odnosu na mogućnosti i bazu, u tome uspevamo - dodao je on.

Srpski kajakaši su se ove godine u seniorskoj konkurenciji okitili sa 11 medalja, mlađi seniori i juniori sa pet, a kadeti sa osam odličja.

Osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Beogradu uz najbrže vreme ikada, i svetskom bronzom iz Montemor Ovelja, Marko Tomićević i Milenko Zorić su ponovo u najužem krugu kandidata za titulu najuspešnijih sportista Srbije koju su s ponosom dobili i u 2017. godini, naveo je Kajakaški savez.

Pred srpskim kajakašima je veliki izazov jer je 2019. godina predolimpijska, Svetsko prvenstvo u Segedinu ima epitet izbornog za Olimpijske igre u Tokiju 2020.

- Naš cilj je da izborimo maksimalan broj mesta, a ujedno i srpski sport predstavimo na najbolji način baš kao što to radimo godinama unazad. Sledeće godine nema mesta za eksperimentisanje. Analizirali smo prethodnu sezonu, ukoliko je bilo grešaka učinićemo sve da ih ispravimo - rekao je Nišović.

Olimpijski šampion iz 1984. godine i dugogodišnji predsednik KŠ se nada da će potrebna sredstva za realizaciju planova biti na raspolaganju na vreme.

- Očekujemo da će naše potrebe i zahtevi da budu ispraćeni preko budžetskih sredstava Ministarstva omladine i sporta, te Olimpijskog komiteta Srbije. S obzirom da je predstojeća godina predolimpijska, ne očekujemo da će da bude restrikcija - rekao je Nišović.

Kajakaška infrastruktura u Srbiji je najveći problem sa kojim se KŠ susreće.

- Na sve načine se trudimo da u našoj zemlji obezbedimo uslove za trening. Ali, teško je. Kada počne sezona kupanja, Savsko jezero u Beogradu ne možemo da koristimo. Takođe, problem na Adi Ciganliji je trava. Bilo bi dobro da se korito jezera isprazni i očisti jer se trava kači za čamce, a onda su takmičari na trkama u neravnopravnom položaju. Baza u Čurugu ne zadovoljava potrebe, pod hitno moramo da nađemo rešenje - zaključio je predsednik Kajakaškog saveza.