Furiozno do dana odluke. Rukometaši su u petom kolu kvalifikacione grupe 2 za odlazak na EP 2020. u Leuvenu zgromili domaću Belgiju sa 37:26 (20:10). „Orlovi“ u poslednjem kolu u nedelju (18.00) u Novom Sadu moraju da pobede sa najmanje šest golova razlike Švajcarsku ukoliko žele da kao drugi, posle Hrvatske, odu na Šampionat u Norveškoj, Švedskoj i Austriji.

Ali, ako i ne pobede sa više od pet golova razlike, Srbima bilo kakav trijumf donosi veliku nadu da će kao jedna od četiri najbolje trećeplasiranih selekcije na EP. Dakle, Srbi u nedelju u svakom slučaju moraju da pobede.

Izabranici Nenada Peruničića u Leuvenu krenuli su iz sve snage. Poučeni iskustvom iz Zrenjanina, gde su im Belgijanci na startu kvalifikacija oduzeli bod, naši su već na startu slomili otpor „đavola“, jer su već u trećem minutu poveli sa 3:0. Pošto su znali da je Hrvatska u gostima savladala Švajcarsku sa 33:28 naši su igrali onako kako želi stručni štab: čvrsto u odbrani, brzo i raznovrsno u napadu, sa ubitačnim kontranapadima. Na golu je blistao Milosavljev, u napadu Radivojević i Zelenović, tako da je u 23. minutu bilo 16:6.

PROČITAJTE JOŠ: POBEDE SU IMPERATIV: Rukometaši u borbi za EP

U nastavku Srbi nisu smanjivali gas u napadu. Na golu je Milosavljeva zamenio Ivanišević, potom je selektor Peruničić šansu pružio i ostalim igračima. Vodili su naši i sa 14 golova razlike (37:23), ali su u finišu dopustili upornom domaćinu da ublaži poraz.

DVORANA u Leuvenu. Gledalaca: 1.500. Sudije: Eliason i Paison (Island). Isključenja: Belgija 6, Srbija 10 minuta. Crveni karton: Crnoglavac u 60. minutu. Sedmerci: Belgija 6 (6), Srbija 6 (6).

BELGIJA
: Letens (5 odbrana), Oms, Spuren 2, Melders, Deviš 4, Robins 2, Danse 4, Damijan Keđora 7 (6), Bartoš Keđora 1, Vankosen 3, Bolers 1, D'Hanis, Kerimi 1, Kolman, De Bojle 1, Plesers (1 odbrana).

SRBIJA: Milosavljev (9 odbrana), Pušica 2, Vujić 2, Krsmančić, Crnoglavac, Pešić 1, Radivojević 8, Nemanja Ilić 7 (4), Mošić 2, Vanja Ilić 4 (2), Kukić, Zelenović 6, Sretenović 1, Marsenić 2, Živković 2, Ivanišević (5 odbrana).