PRESTONICA Belorusije, tihi i savršeno čist Minsk dočekuje ovih dana sportsite sa raznih strana pred start Drugih Evropskih igara. Sportsku ekspediciju Srbije koja je sve brojnija na licu mesta predvodi predsednik Olomijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, a čini je čak 66 sportista koji će nas predstavoljati u 12 sportova.
Ovo je bila idealna prilika i da ambasador Belorusije u Srbiji Valerij Briljov govori o takmičenju koje je pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta i Evropskih olimpijskih komiteta prvi put održano 2015. godine u Bakuu, u Azerbejdžanu, a sada je domaćinstvo povereno njegovoj zemlji i glavnom gradu Minsku.

- Organizacija drugih Evropskih Igara u Minsku je od velikog značaja za našu zemlju. Sa nestrpljenjem očekujemo početak Igara. To će biti sjajno takmičenje sportista našeg kontinenta koje se održava jednom u četiri godine pod rukovodstvom Evropskih olimpijskih komiteta. Na Igrama će učestvovati 4.000 sportista. Oni će biti najveći deo zvaničnih delegacija iz 50 evropskih Nacionalnih olimpijskih komiteta uključajući i srpski tim. U okviru Drugih Evropskih igara medalje će se dodeljivati u 15 sportova. Takmičenja u osam sportova će biti praktično kvalifikacione za sledeće Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, a takmičenja u boksu i džudou biće u rangu Evropskog prvenstva - kaže ambasador Valerij Briljov.

Takmičenja na Drugim Evropskim igrama će se održati u vrlo modernim sportskim objektima u Minsku, uključujući i renovirani stadion Dinama, Arenu Minsk i Arenu Čižovka. U program Evropskih igara ušlo je 15 sportova: badmington, košarka, boks, rvanje (grčko-rimski, slobodni, ženski), biciklizam, (trek i drumski), gimnastika (sportska, umetnička, akrobatika, aerobik i skokovi na trambolini), kajakaštvo (kajak i kanu), džudo, karate, laka atletika, sambo, gađanje iz luka, streljaštvo (sa municijom i skit), stoni tenis i fudbal na plaži.

Ambasada Belorusije u Beogradu imala je, pre polaska srpskih sportistna put, intenzivne kontakte sa Olimpijskim komitetom Srbije.
8.000 VOLONTERAPOSEBNU pomoć u organizaciji Drugih Evropskih igara daće volonteri.
- U Minsku će raditi i čak 8.000 volontera. Vlada Belorusije je donela odluku da tokom Igara svi posetioci mogu da uđu u našu zemlju bez viza. Ubeđen sam da će ovaj događaj svima ostati dugo u lepom sećanju - kaže ambasacdor Valerij Briljov koji se svojevremeno u rodnoj Belorusiji aktivno bavio hokejom na ledu, ubedljivo najpopularnijim sportom u ovoj zemlji. Ambasador trenutno u Srbiji prati zbivanja u našem fudbalu, košarci, vaterpolu i odbojci.

- Odnosi s Olimpijskim komitetom Srbije. Ambasada Belorusije u Beogradu spremna je da ponudi sve potrebne informacije oko Evropskih igara, a očekujemo da će i navijači iz Srbije ili državljani Srbije koji imaju boravak u Belorusiji biti na licu mesta i bodriti svoje sportiste - dodao je Briljov.

Belorusija i Minsk su u ovom delu Evrope poznati kao sjajni organizatori važnih takmičenja. Druge Evropske igre će biti poseban izazov za domaćina.

- Mnogo radimo i mnogo smo uradili na pripremi za organizaciju Evropskih igara. Imamo dobru infrastrukturu, moderne stadione, hotele, restorane. Belorusija je sportska zemlja. Poznato je da se svi u Belorusiji, od predsednika Aleksandra Lukašenka do dece aktivno bave sportom. Organizatori Evropskih igara su učinili sve da ova sportska manifestacija bude održana na najvišem nivou - dodao je ambasador Valerij Brilljov.

Minsk je uveliko ukrašen i spreman za Igre, a posebna atrakacija, pogotovo za najmlađe stanivnike je maskota Evropskih igara, lisac Lesika.

- Za vreme ceremonije biće korišćene najnovije tehnologije, uključujući i tehnologiju dopunske stvarnosti. Organizatori kažu da će svaki gledalac postati aktivni učesnik pomoću specijalne opreme. Kuriozitet ceremonije svečanog otvaranja biće nastup svetski poznate muzičke zvezde. Njeno ime organizatori zasad drže u tajnosti - zaključuje ambasador Valerij Briljov.

BIĆE JOŠ TAKMIČENjA
DRUGE Evropske igre nisu jedino veliko takmičenje koje će se održati u Belorusiji i Minsku.

- U 2019. godini, osim Evropskih igara u Belorusiji će se održati Svetsko prvenstvo u letnjem biatlonu. U 2020. godini održaće se Svetsko prvenstvo u mačevanju i prvenstvu sveta u šahu među ženama, a 2021. godine Belorusija se sprema da bude domaćin Svetskog prvenstva u hokeju na ledu. Ovaj turnir Belorusija održava zajedno sa Letonijom. U Minsku i Rigi će se održati mečevi po po grupama i za četvrtfinale. Polufinale, meč za treće mesto i finale će se održati u Minsku - otkriva Valerij Briljov.

Foto: OKS