NAŠ proslavljeni automobilista Dušan Borković pokušaće da prekine post srpskih vozača dug 26 godina i da pobedi na našem najprestižnijem međunarodnom automobilskom nadmetanju 52. "Srbija reliju" koji startuje u petak 27. septembra u Vrnjačkoj Banji.

- Nisam specijalista za reli ali daću sve od sebe. Nabavio sam sjajan automobil "škodu fabiju R5 EVO" i uz pomoć iskusnog suvozača Igora Marinkovića nadam se da ću opravdati očekivanja - kaže Borković kome je kako kaže u "hendlovanju" pritiska da mora da pobedi dragocene savete dao i Novak Đoković.


Pred Borkovićem je težak zadattak. Od 1992. kada je slavio srspki as Vićentije Savić na "Srbija reliju" trofeje su uvek odnosili strani vozači, a i ovoga puta na megdanu će biti prekaljeni reli asovi iz Bugarske, Mađarske, Švedske Hrvatske, pa čak i jedan Japanac na mestu suvozuača.

- AMSS daje sve od sebe da sa opštinom Vrnjačka Banja napravi spektakl i da što pre dobijemo i organizaciju nekog evropskog relija - kaže Dejan Stojić predsednik AMSS organizatora "Srbija relija".

PROČITAJTE JOŠ: Svečano otvoren 51. Srbija reli


Stojić kaže da je prijavljeno 59 posada a da ga posebno raduje i što je najmslabija klasa, u kojoj većinom voztze mladi vozači "Mali N" popunjena sa 10 posada.Njima je AMSS omogućio da učestvuju bez startnine a za članove ekipa je obezbedio i besplatan smeštaj.


Foto Aleksa Stanković


Reli će startovati u petak u 21,00 časova na Gradskom trgu u Vrnjačkoj banji. Radi se o ceremonijalnom startu i predstavljanju vopzača po ugledu na najveće svetske manifestacije. Očigledna je želja i čelnika AMSS ali i grada domaćina da ovaj reli, uskoro postane jedan od evropskih relija.


- Mi smo poslednjih godina značajno unapredili našu ponudu. Imamo hoptele i sa pet zvezdica. U jednom smo ovih dana, ugostili našeg najboljeg tenisera i našeg najboljeg automobilistu Novaka Đokovića i Dušana Borkovića - kaže zamenik predsednika SO Vrnjačka Banja Dane Stanojčić - U gradu ali i okilini vlada izuzetno veliko interesovanje za ovo takmičenje.

Foto Aleksa Stanković


Organizator AMSS je angažovao i legndarnog direktora mnogih trka Momčila Milojkovića da bude direktor ovog relija.


- Velika je čast biti direktor ovako velike međunarodne manifestacije. Reli će se voziti tri dana na prekrasnim obroncima Goča, Kopaonika, ali imamo i iznenađenje specijalac na NBeranovcu - kaže Milojković - Konkurencija će biti izuzetno jaka, ali svi se nadamo da će Borković uspeti da uz pomoć iskusnog suvotzača Igora Marinkovića donese radost srpskim ljubiteljima automobilizma.

Reli je dug 620 kilometara sa 153 kilometra specijalnih brzinskih ispita.


Start je u petak u 21,00 čas ,a cilj u nedelju na Gradskom trgu u Vrnjačkoj Banji u 15,30 časova.

- Nadam se da će na startu trke biti i legendarni Vićentije Savić kaže predsednik AMSS Stojić.

Foto Aleksa Stanković


MOĆNA "ŠKODA"


Automobil koji će Dušan Borković voziti biće "škoda fabija R5 EVO".

- Radi se o novom, ali sjajnom automobilu kojeg još razvija njihov fabrički vozač jan Kopecki - kaže Borković - Automobil ima između 280 i 300 KS i pogon na sva četiri točka.


Da automobil bude uvek spreman za sve izazove zahtevnog relija brinuće se ekipa mehaničara iz Mađarske.

Foto Aleksa Stanković