IVANA Španović jedva se odbranila od svojih mladih obožavalaca u novobeogradskoj OŠ "Mladost". Čim je kročila u školsku zgradu našla se okružena devojčicama i dečacima, koji su hteli da naprave sa našom najboljom atletičarkom "selfi" ili autogram. Evropska i svetska prvakinje posetila je školarce u okviru projekta "Brzinom do zvezda", koji zajednički realizuju ASS i "Telenor".


- Sa decom sam podelila moje početke i neke moje životne stavove i principe. Moj savet im je da sport bude izvor zabave i druženja i da nikako ne sme da bude niti moranje, niti obaveza, već mesto gde će se družiti, učiti o sebi. I da uvek ciljeve postavljaju visoko, kao i da rade sve što je potrebno do uspeha - istakla je Španovićeva.


Evropska i svetska prvakinja u skoku udalj se prvo družila sa učenicima V-5 odeljenje, gde je "prekinula" čas srpskog jezika i poručila im da je joj je drago što većina trenira neki sport, što će im pomoći da se razviju kao zdrave osobe.


- Kroz sport izgrađujete životne navike, a bavljenje sportom pomoći će vam da uvek budete istrajni - poručila je Ivana.


Španovićeva je sedela u školskoj klupi, pričala se đacima, pitala ih je šta rade, koje predmete vole... Na prava pitanje je "naletela" tek kada su došle Iva Mijailović, Ema Novaković i Danica Šoškić iz školske redakcije, koje su želele da im odgovori koliko joj je značila podrška roditelja, da li su rivali i prijatelji, da li joj smetaju kritike, o čemu misli pred veliko takmičenje... Ivana je podvukla da je bitno da roditelji podrže decu da slobodno izaberu sport, da ona ima prijatelja na borilištu, da kritika samo može da pomogne sportisti da bude još bolji...


- I kada ne možete da se radujete zbog tuđeg uspeha, morate da rivalu stegnute ruku. Najvažnije je druženje, da imate prijatelje - podvukla je Španovićeva.


Još veće ovacije doživela je školskoj dvorani, gde su učenici trećeg i četvrtog razreda nadmetali i borili za najviši plasman. Dečja graja prijala je Ivani, koja, ipak, nije mogla da se slika sa svima koji su to želeli.


- Iskreno, nisam znala da i ovi mališani znaju ko sam ja. Prijatno su me iznenadili, lepo dočekali, volim gužvu, dečju ciku i dreku - rekla je Španovićeva.


MINA I ANDRIJANA

DVORANSKA prvakinja sveta i Evrope je u školskoj sali dala znak za finalnu trku između Mine Dubak i Andrijane Marinković. Španovićeva se pre trke družila sa najbržim devojčicama, kojima se i potpisala na majicama.


Inače, u projektu "Brzinom do zvezda" tokom ove školske godine učestvovaće 120.000 dece iz 400 škola iz Srbije, a finale će se održati u junu 2020. u Beogradu.