НЕГАТИВАН резултат у Београду, па песма по повратку са гостовања. Тако је било у сезони 2009/2010. када је елиминисана Жилина, тако се прошлог лета стигло до Лиге Европе преко Видеотона, али ће несумњиво смерницу изабраницима Зорана Мирковића пред окршај на "Водафон арени" представљати два двомеча која су Партизану обезбедила учешћа у Лиги шампиона.

И те 2003. и 2010. Партизан је на реванш отишао са негативним резултатима из Хумске, притом су први мечеви против Њукасла и Андерлехта (0:1 и 2:2) доносили и мање наде него ових 1:1 против Бешикташа. Уз капитена Сашу Илића, једини актер оба та чудесна "камбека" црно-белих после других 90 минута, а испоставило се и 120, био је садашњи спортски директор Партизана Ивица Илиев.

- То је нешто што појачава оптимизам који је присутан пред ову утакмицу са Бешикташом. Ми ни у једном од та два београдска дуела нисмо били бољи од противника, као што је то био случај у првом мечу са Бешикташом. А и тада смо имали чак и негативније резултате, па смо се на крају радовали великим успесима - присећа се Илиев.

Интересантно је да је у оба та случаја увод у сјајна остварења представљала елиминација скандинавских клубова. Прво је прескочен шведски Хамарби, док је увертиру за незаборавне дуеле са Андерлехтом представљао двомеч са финским Хелсинкијем.

Прочитајте још МОЖЕМО И СА ТУРЦИМА: Николић и Пантић оптимисти пред дуел у Истанбулу

- Има неке симболике у свему томе. Мислим да смо реално и против Њукасла и против Андерлехта имали много мање шансе него што је то сада случај пред гостовање Бешикташу. Они јесу велика екипа, имају сјајне појединце, играју добро, али мислим да они нас немају чиме да изненаде, док ми и те како можемо њих.

Присећање на свлачионицу из тог периода даје јасне смернице Илиеву на то како би Мирковићев тим требало да изгледа сутра увече у Истанбулу.

- Прошли смо тада јер смо веровали, то је кључ свега. Сви играчи морају да уђу у утакмицу пуни самопоуздања и са јаком вером. Бата Мирковић је направио фантастичне ствари за кратко време, с обзиром на то колико је ту, могло би се рећи да је извукао максимум из екипе. Не сумњам да ће успети да мотивише наше играче на прави начин.

Прочитајте још БЕШИКТАШ ИЗГУБИО У ИСТАНБУЛУ: Анталија показала пут Партизану

Спортски директор црно-белих на крају разговора открива да са нестварним спокојем дочекује одлучујућих 90 минута у борби за европску јесен.

- Морам да признам да давно мирнији нисам био пред неку европску утакмицу. Екипа расте из дана у дан, самопоуздање је све веће и заиста не постоји ниједан разлог да у Турску кренемо са било каквим страхом или нервозом - закључио је Илиев.