ПРИЈАВА од Удружења фудбалских професионалаца (ФИФпро) надлежним органима ФИФА због наводног "кршења принципа савесног вођења и нарушавања интегритета органа Савеза", последица је несавесног рада судије који је изабран на предлог Синдиката фудбалера Независност, стоји у саопштењу ФСС. У питању је спор играча Владимира Симуновића (сада члан суботичког Спартака) и Радничког, у којем је фудбалер прво добио спор, а потом су именована нова три арбитра који су одбили захтев за раскид уговора са Нишлијама због неисплаћених дуговања.

- Арбитар је пренебрегао доказ који је доставио клуб и донео одлуку која је била у потпуности у супротности са чињеничним стањем и позитивно-правним прописима ФСС и РС. Нашао је да је једина повреда уговорних обавеза од стране клуба, одјава са обавезног социјалног осигурања, а која једноставно није тачна, те је уједно неизвршиво обавезати клуб да пријави играча на обавезно социјално осигурање, у ситуацији када исти тај играч није ни одјављен са истог. Таква одлука није последица слободног судијског уверења, већ злоупотребе права која се није могла толерисати - каже ФСС.

Судија који је грубо прекршио прописе и угрозио правни поредак РС разрешен је у предвиђеној процедури на потпуно исти начин на који је и изабран. Дакле, ноторна неистина је да је замењен другим судијом, истичу из ФСС:

- ФИФпро, поступајући на овакав начин, настоји да скрене пажњу са чињеничног стања, које неспорно указује да је арбитар кога је поставио Синдикат прекорачио своја законска овлашћења, игнорисао наводе из јавне исправе и донео одлуку противно императивним прописима и јавном поретку Републике Србије. То су једини разлози због којих је разрешен.

ПРВИ СЛУЧАЈ У ЕВРОПИ

ФИФпро је у случају Симуновића први пут пријавио неки европски савез Дисциплинској комисији ФИФА због "кршења принципа савесног вођења савеза и нарушавања интегритета органа савеза". По сазнањима те организације, ФСС је једног од судија без образложења у арбитражном процесу заменио другим, који ради за нишки Раднички, чији је члан био Симуновић.

Пре ове пријаве ФИФпро је упозорио ФСС због лошег третмана играча у српским клубовима.