NIŠ - Ledeni dani u Nišu još su ledeniji u autobusima "Niš-ekspresa". Od svih pet prevoznika u gradskom i prigradskom saobraćaju, putnici se najviše žale upravo na rad ovog preduzeća, a primedbe se odnose na samovoljno skraćivanje linija i autobuse bez grejanja u kojima bi kako kažu putnici "i pingvini pali u nesvest".

- Prvo, dugo čekam na stanici, zatim se smrzavam u autobusu i taman kada pomislim da ću konačno stići do svoje poslednje stanice, vozač najmanje dva stajališta ranije objavi: "Izlazite, ne idemo dalje" - priča studentkinja Marija Stević.

Zbog ovakvih i sličnih primedbi, "Niš-ekspres" je kao i ostali prevoznici bio tema na poslednjim sednicama Gradskog veća, Operativnog štaba zimske službe i gradskog Štaba za vanredne situacije. Zaključak je da se formira Tehnička komisija koja će kod svih prevoznika da ispita da li ispunjavaju neophodne uslove rada u sadašnjim okolnostima.

- Ne mogu da shvatim da ostali prevoznici voze do krajnjih odredišta, a samo "Niš-ekspres" ne može. Proveravali smo i ustanovljavali da je put prohodan - kaže Svetislav Manić, načelnik Operativnog štaba zimske službe.

MEĐUGRADSKE NA usluge "Niš-ekspresa" žale se i žitelji okolnih gradova i opština, gde ovaj niški prevoznik ima potpuni monopol, pogotovo u opštini Aleksinac, gde saobraćaju autobusi koji su odavno za otpis. Polasci su neredovni, a linije se otkazuju, što sa drugim prevoznicima nije slučaj. Grejanje umesto na minus 10, kao po pravilu radi usred leta, na 35 stepeni.

Prema rečima zamenice gradonačelnika, Nađe Marković, svakodnevno im se javljaju sugrađani i žale se na hladnoću u autobusima, pogotovu u "Niš-ekspresu". U gradskoj upravi kažu da često vrše kontrole autobusa i da prevoznike upozoravaju da vozila prilagode vremenskim uslovima. Ako to ne ispoštuju, uslediće kazne.

Do tada će verovatno i kijamet proći, a glavni razlog što "Niš-ekspres" zagorčava život građanima ovih zimskih dana će ostati, jer je osnovni problem dotrajalost autobusa. Točkovi su bez lanaca, a gume "ćelave", pa vozači time uglavnom i pravdaju skraćenje linija.

- Jeste da "Niš-ekspres" ima najviše linija, ali je i najviše primedbi na njegov račun. To više ne može da se toleriše i mora da se nađu adekvatna rešenja - kaže pomoćnik direktora JP Direkcija za javni prevoz.

Pokušali smo da čujemo i šta na ovo kažu u "Niš- ekspresu", ali nismo dobili odgovor.