NIŠ - Zimi smrzavanje, a leti „kuvanje“ u autobusima,sedišta umazana motornim uljem, nabadanje putnika na žice koje vire iz sedišta, nesnosna buka iz motora, prokišnjavanje mnogih autobusa pri malo većoj kiši, drskost pojedinih vozača prema putnicima i preskakanje stajališta... samo su neke od svakodnevnih pojava, kojima „Niš-ekspres“ godinama teroriše putnike, pogotovu na linijama prema Aleksincu, Sokobanji i Ražnju.

- Svakodnevno putujem u Niš na posao i mesečna karta košta 8.250, dok je dnevna 320 dinara u jednom pravcu, a usluga je nedostojna čoveka. Između ostalih, 3. juna sam doživela i tu neprijatnost da se nabodem na žicu koju nisam primetila u sedištu autobusa. Kada sam to rekla vozaču, on je samo odgovorio: „Pa dešava se, gospođo“ - kaže profesorka Zlata Stojanović iz Žitkovca.

Arhitekta Željko Janković iz Aleksinca dodaje da stiče utisak da u „Niš-ekspresu“ jednostavno smatraju da ne prevoze ljude već robu.

Najnoviji primer je od 17. juna, kada je autobus na relaciji Niš - Sokobanja, sa polaskom u 18 časova, na pola puta počeo da prokišnjava, da bi se u jednom trenutku sa poklopca za provetravanje na krovu autobusa na putnika sručio najmanje litar kišnice.

Nesnosna buka iz motora je posebna priča, te su mnogi putnici prinuđeni da uši začepe vatom, ali i od toga nema mnogo pomoći. To se posebno odnosi na kraće autobuse koje izrađuje sam „Niš-ekspres“, a jedan od njih je i sa brojem 101.

U „Niš-ekspresu“ su se svojevremeno pravdali manjkavostima na diferencijalu uz obećanje da će problem biti rešen.

Često se dešava, pričaju putnici, da jednog dana autobus može da istovari putnike na određenom stajalištu, a drugog „to ne dolazi u obzir“. Već godinama autobus na relaciji Aleksinac - gradska bolnica u Nišu (polazak u 8.20), usput staje preko puta hotela „Ambasador“. Međutim, vozač Bojan Cvetković je juče to odbio, uprkos molbi putnika, a nije pomoglo čak ni upozorenje jednog njegovog kolege, kao i službenice „Niš-ekspresa“, da tu postoji izlaz.

- Pokušavali smo da nešto učinimo na rešavanju tih i drugih problema. Međutim, teško ide, jer prevoznik kod nas ima apsolutni monopol u prevozu putnika. Ako mi pronađete drugog prevoznika, rado ćemo razmotrioti i tu opciju -odgovorio je jednom prilikom reporteru „Novosti“ predsednik opštine Aleksinac, Nenad Stanković.