PROTIV svoje volje, i ovog tropskog leta svakodnevno se kuvamo u autobusima "Niš-ekspresa" u kojima temperatura dostiže i pedesetak stepeni Celzijusovih, a to još moramo i da platimo. Uslovi prevoza su totalno nehumani, mnogi putnici padaju u nesvest, a nadležni na naše primedbe samo odmahuju rukom, jer im je izgleda najvažnije da uzmu pare.

Ovo je samo deo komentara putnika iz autobusa niškog prevoznika, koji se iz godine u godinu ponavljaju. Tako je i ovih vrelih letnjih dana, kada je u većini autobusa bez klima-uređaja ili sa pokvarenim klima-uređajima, pravi nesnosni pakao nedostojan čoveka.

- Zimi se smrzavam, kao da prevoze pingvine, a leti me kuvaju, jer su monopolisti, a ja moram zbog dolaska na posao u Niš, kao i za povratak, da koristim baš autobuse "Niš-ekspresa", plaćajući unapred 8.250 dinara svakog meseca za relacijsku kartu - kaže profesorka iz Aleksinca Zlata Stojanović.

To traje godinama, nadovezuje se bivši rudar Aleksinačkih rudnika Dejan Srejić, a na sve vapaje putnika kod dispečera na autobuskoj stanici da se nešto preduzme, oni samo odmahuju rukom.

Inače, većina autobusa ovog prevoznika ka Aleksincu ima ograničenu brzinu od 50 kilometara na sat. Putovanje na ovoj relaciji od 30 kilometara traje četrdesetak minuta, a unutrašnju temperaturu od pedesetak stepeni ne može da spusti čak ni otvaranje svih prozora ili poklopca na krovu.

- Vraćam se iz Niša u 16,20. Zamislite, za taj polazak koji ima dosta putnika, daju nam minibus sa 18 sedišta, a bar duplo više ljudi mora da stoji. Kao da smo u konzervi sardine, mnogi se onesvešćuju, a nedavno je jedna devojka uz mnogo sreće izbegla teže posledice - ističe arhitekta Željko Janković. - U takvim okolnostima muku muče i sami vozači koji su možda i u goroj situaciji od nas. Ne daj bože da nekom od njih pripadne teško, ko zna šta bi sve bilo.

Situacija je identična i u gradskom prevozu u Nišu, gde se na ovoj vrelini u autobusu nađe i stotinak putnika, ali ovde se "kuvaju" i u autobusima ostala tri prevoznika.


ČETVRTINA BEZ KLIME

- OD ukupno 350 naših autobusa, četvrtina njih nema klimu. U toku je obnova voznog parka, kako bismo obezbedili kvalitetniji prevoz, te će postepeno i ta vozila biti van upotrebe. Znamo da su temperature visoke, da u autobusima nije baš ugodno na ovoj vrelini, ali trudimo se da u najkraćem roku popravljamo pokvarene klima-uređaje i za to postoje posebne ekipe. Kada je reč o minibusevima, oni su novi i imaju klimu, ali verovatno ne može mnogo da pomogne na plus 36 ili 38 stepeni - kaže direktorka sektora za odnose sa javnošću u "Niš-ekspresu" Dragana Nikolić, naglašavajući da sva međugradska vozila imaju klimu, a u gradskom prevozu u 85 odsto autobusa...