OSMI festival zimnice je u Koceljevi okupio više od 190 izlagača iz svih krajeva Srbije, a već u prvim satima manifestacije je bilo izvesno da će biti oboren rekord od lane, kada je kroz ovu posavotamnavsku varošicu prošlo i ponešto pazarilo oko 10.000 ljudi.

Iako nema pouzdanih podataka o tome koliko ovdašnje domaćice godišnje pripreme tegli slatkih i slanih đakonija, izvesno je da se zimnica pravi od proleća - kada stigne prvo voće - pa sve do kasne jeseni koju kruniše ajvar.

- Zajednički smo spremile čak 1.500 tegli ajvara i većinu prodali stalnim mušterijama još pre Festivala - kažu uglas Milica Tanasić i Dana Nedeljković. - Veliki posao započinjemo slatkim od jagoda, pa trešanja i višnja... kako šta stiže od voća, a završavamo paprikama.

Svetlana Mijatović iz Koceljeve je ove godine sama pripremila gotovo 700 tegli slatke i slane zimnice, kaže da je ajvar apsolutni šampion što se tiče potražnje, pa nikome nije bilo skupo da za teglu "srpskog kavijara" izdvoji 500 dinara.

- Gledajući cenu sirovine, ajvar nije skup, ali su meni potrebna tri dana da ga napravim. Prvog pečem papriku, drugog je čistim i ostavljam da se preko noći ocedi, a tek trećeg na red dolaze prženje, pakovanje u tegle i pasterizovanje. U jednom takvom ciklusu mogu da proizvedem 20 tegli, a onda sve iznova... - objašnjava Svetlana.

Inače, na šarenim tezgama u Koceljevi je bilo ne samo krastavčića, cvekle, pečenih paprika, raznih kiselih salata, te slatka od smokava, dunja, višanja, lubenica, uz sokove od zove i sirupe od kupine, već i suvomesnatih proizvoda poput kobasica, slanine, čvaraka...

KVALITET I TRADICIJA

- KVALITET zimnice je jedino objašnjenje za to što je ovaj Festival iz godine u godinu sve veći - kaže predsednik opštine Koceljeva Dušan Ilinčić. - Ovde je nekada postojala fabrika voća, a kada je ona nestala ostali su ljudi koji su ono što im je tamo bio posao nastavili u domaćoj radinosti. A, tu im nema premca.