POSLE kolega u Beogradu i Nišu, lekarski tim Kliničkog centra Vojvodine uspešno je prvi put rekonstruisao deformitet koštanog skeleta glave i vrata ugradnjom titanijumskog implantata.

Tim lekara na čelu sa prof. dr Aleksandarom Kiraljem, upravnikom Maksilofacijalne klinike, i prof. dr Igorom Budakovim, sa novosadskog PMF, operaciju je izveo na 20-godišnjem pacijentu iz Novog Sada koji je rođen sa izraženom deformacijom jagodične kosti.

Zahvat je urađen krajem prošle godine, a pacijent se uspešno oporavio i nedelju dana posle operacije mogao je da se vrati kući.

Model implantata u trodimenzionalnoj tehnici uradili su stručnjaci sa PMF, a potom, na osnovu snimaka koji su im poslati, stručnjaci iz Kardifa izradili su implantat.

Pošto je odstranjen deo mladićeve jagodične kosti koji je zahvatio tumor, taj deo lica rekonstruisan je ugradnjom ovog implantata.

- Reč je o titanijumskom implantatu koji je trajan, što znači da pacijent neće imati potrebu da se u budućnosti ponovo podvrgava sličnoj operaciji - naglasio je dr Kiralj u obraćanju novinarima.

Prema rečima neurohirurga i pomoćnika direktora za hirurgiju prof. dr Petra Vulekovića, ovom operacijom načinjen je značajan iskorak jer je u operativni proces uključena i savremena kompjuterska tehnologija, kao što je 3D štampač.

Realna cena ove operacije kod nas je nekoliko stotina evra, a u inostranstvu dostiže i 1.000 evra. U KCV se nadaju da bi u skoroj budućnosti republički Fond za zdravstvo mogao da na svoju listu uvrsti i ovu vrstu operacije, jer kod nas ima dosta slučajeva deformiteta kostiju lica i vrata.

SVE BLIŽI EVROPI

LEKARI KCV ističu da maksilofacijalna hirurgija kod nas ima tradiciju dugu 20 godina, ali smatraju da su u toj oblasti najnovijom rekonstruktivnom metodom uspeli da se znatno približe modernoj medicini u Evropi.