GRADSKO grbolje treba da dobije novu ogradu, na delu ka naselju Sajlovo. Ekipe JKP "Lisje" već su angažovane na njenoj izgradnji, tim pre što je taj posao JKP uvrstilo kao prioritet u ovogodišnji investicioni program. Za prvu fazu izgradnje i obnove izdvojeno 20 miliona dinara.

Izgradnjom ove ograde, kako je "Novostima" potvrđeno u "Lisju", biće rešen problem građana naselja Sajlovo, koji se već godinama suočavaju sa lošim vizuelnim razgraničenjem naselja od groblja.

- Postoji i zeleni zaštitni pojas između Gradskog groblja i Sajlova, a sastoji se od sadnica drveća - kažu u "Lisju". - Drvored se prostire uz ogradu, u dužini od oko 700 metara, ali je još mlad i nije potpuno zatvorio pogled ka groblju. Samim tim, potrebno je strpljenje građana da zeleni pojas izraste.

Projektom je, kako preciziraju u "Lisju", predviđena gradnja nove zidane ograde u dužini od 2.345 metara. U prvoj fazi, ove godine biće izgrađeno 646,49 metara.

- Ograda je zidana sa stubovima na razmaku od 210 centimetara, a visina stuba je 240 centimetara - dodaju u "Lisju". - Projektom je, takođe, predviđena i rekonstrukcija oštećenih delova postojeće ograde od crvene fasadne opeke, dužine 93,51 metar.

Radovi na ograđivanju već uveliko traju, a kompletan posao predviđen u prvoj fazi, kako je najavljeno u "Lisju", trebalo bi da bude priveden kraju do 2018.

Uz ove poslove, inače, ekipe "Lisja" biće angažovane i na Petrovaradinskoj tvrđavi, čim ovo preduzeće dobije nalog za rad od Gradske uprave za investicije, u skladu sa potpisanim ugovorom, vrednim 2,8 miliona dinara, bez PDV.


AUTENTIČNI MATERIJALI

EKIPE "Lisja", kako navode u ovom preduzeću, na Tvrđavi će koristiti drvo, stari format opeke, betonske ivičnjake, kamene kocke i sve ostale materijale prema uslovima i merama Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada.

- Radićemo na održavanju mostova, poravke bedema i staza - navode u "Lisju". - Uklanjaćemo oštećene ozidane opeke, fugovati i čistiti zidove, popravljati stepeništa, popločavati prilaze, montirati kamene kocke...