NIŠ - Od sutra do 6. agusta, u okviru 12. "Belmužijade", u Svrljigu će biti organizovana i takmičenja za izbor najlepše pastirice i pastira, te najukusnijeg zaboravljenog jela, a neće izostati ni sportska nadmetanja. Predviđeni su i besplatni koncerti grupe "Dolče vita", Goce Tržan i Dragane Mirković.

- Belmuž je veliki podstrek pronatalitetnoj politici, pa manifestacija u slavu "vijagre" iz našeg kraja od osivanja, 2005, svake godine privuče više od 60.000 ljudi - kaže narodni poslanik iz Svrljiga Milija Miletić, napominjući da je već oboren rekord po broju ekipa koje će se takmičiti u kuvanju specijaliteta.

Jedan od najboljih majstora za belmuž Goran Živić iz Srljiga kaže da su za spravljanje jela najvažniji mladi kravlji sir, projino brašno so i - dobar majstor. Kako kaže, u pitanju je visokokalorična hrana koja se ne jede u velikim količinama, a recept je isti već 200 godina.


SAJAM

TOKOM "Belmužijade" će biti održan i drugi Sajam proizvođača nameštaja i tekstila iz jugoistočne Srbije, a izlagači će se predstaviti u balon-sali OŠ "Dobrila Stambolić" - kaže predsednik opštine u Svrljigu Jelena Trifunović (na slici), najavljujući i Sabor gajdaša balkanskih zemalja, te pastirski višeboj.