JAGODINA je ugostila pedesetak izviđača iz desetak evropskih zemalja i Kanade, te iz čitave Srbije, pa su se skupa upoznali sa socijalnim, ekonomskim, istorijskim i kulturnim životom grada pod Belicom.

Posle posete fabrici "Kablovi", Kulturnom centru i Zavičajnom muzeju, goste je primio i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, a u Domu kulture u Trnavi su im izviđači iz naše zemlje priredili prezentaciju svojih projekata. Radi se, inače, o članovima grupe nazvane "Prijatelji izviđaštva u Evropi" čiji je zadatak da finansijski podržavaju razvoj izviđačke organizacije na čitavom Starom kontinentu.

- Srpski izviđači su učestvovali u realizaciji projekta simboličnog naziva "NAuči, PRimeni, EDukuj - NAPRED", koji je podržalo Ministarstvo odbrane. Kroz dvodnevni bivak, u sklopu akcije pod motom "Očistimo svet", oni su unapređivali postojeće i stekli nove veštine iz oblasti ekologije, održivog razvoja, preživljavanja, orijentacije, topografije, pionirstva, razvijanja timskog duha, zdravih stilova života i društvene odgovornosti - kaže načelnik Saveza izviđača Srbije Nenad Jovanovski.

A, izviđači su bili podeljeni u tri grupe, od kojih je jedna bila zadužena za farbanje ograde oko dvorišta OŠ "Goran Ostojić" u Trnavi. Druga je sanirala nelegalnu deponiju u selu, a trećoj je zadatak bio da sačini izveštaj o lokacijama "divljih" smetlišta i dostavi ga lokalnoj samoupravi i nadležnim institucijama.

- Mladi izviđači su slobodno vreme koristili ne samo da se druže, već i za to da pomognu lokalnom stanovništvu u pripremi ogreva za predstojeću zimu. Najviše su nas radovale pohvale meštana, a neizmerno nam je bilo drago i to što smo bili u prilici da budemo odlični domaćini, te poslali poruku da je Jagodina grad u kojem, ako se svi zajedno fokusiramo, svaki problem može da bude rešen - zaključuje Nenad Jovanovski.