IZMIRENjE dugova radnicima "Dunav grupa agregata", kojima je ova kompanija za neisplaćene zarade duguje milionske iznose, privremeno je zaustavljena - potvrdio je "Novostima" Novica Cvetković, jedan od bivših radnika ove brodarske kompanije, a i predstavnik zaposlenih u pregovorima sa poslovodstvom ove fabrike, u kojoj je nekada radilo gotovo tri stotine radnika.

"Dunav grupa agregati", nekadašnji "Heroj Pinki", podsećamo, nekada su i van granica Srbije bili poznati po uspešnom radu. Za njih, međutim, poslednjih godina, znaju samo po nekoliko blokada Dunava brodovima, zbog neisplaćenih zarada i ostalih doprinosa radnicima.

Pročitajte još: I "Goša" u stečaju

Gotovo svi radnici su zatim tužili "Agregate", kako bi na taj način došli do svojih neisplaćenih zarada, koje su kod većine radnika premašile iznos od dva miliona dinara. Većina je, kada su dobili izvršne presude, stavila hipoteku na imovinu kompanije - najvećim delom upravo na brodove.

Radnici su, objašnjava Cvetković, zatim angažovali izvršitelje koji su posle definitivnog odbijanja plana reorganizacije "Agregata" ušli u postupak prodaje i naplate dugova radnicima. Njih pedesetak uspelo je da naplati potraživanja.

- Sada su stvari opet zastale jer je u "Agregatima" pokrenut predstečajni postupak - jasan je Cvetković. - Videćemo hoće li kompanija otići u stečaj, ili će biti oglašen bankrot, ali u svakom slučaju mi radnici imamo potraživanja obezbeđena hipotekama, tako da problema sa naplatom ne bi trebalo da bude. Možda ćemo čekati mesec duže, ali čekamo već godinama, tako da ni to ne bi trebalo da bude problem. Naravno, na sva potraživanja se obračunava i zakonska kamata.

Cvetković je, kako kaže, s još trojicom kolega stavio hipoteku na brod "Lazarevac" - samohodni teretnjak. Od njegove prodaje bi trebalo da bude dovoljno novca da se izmire potraživanja sve trojice kapetana, koja su sa kamatama već dostigla gotovo 10 miliona dinara.

Sam proces prodaje, kako ukazuje Cvetković, i kada se završi predstečajni postupak, trebalo bi da potraje dosta dugo. Ovo preduzeće imalo je, naime, u svom sastavu više od 90 brodova i plovila, samohodnih, a i onih bez pogona.

PROPAO PLAN

DUŠAN Borovica, vlasnik "Agregata", ranije je navodio kako veruje da za "Agregate" ima nade, i kako bi novi plan reorganizacije trebalo da bude usvojen. Njime je, kako je objašnjavao, trebalo da bude rešen i problem sa Poreskom upravom, odnosno dugovima firme za porez, a takođe i dugovi fondu PIO za doprinose za radnike. Pokazalo se, međutim, da plan ipak nije usvojen.