LEKARKA u Zdravstvenoj stanici u Crvenki odbila je da ispiše recept za lek i uput za laboratoriju supružnicima iz Nove Crvenke, iako u tom trenutku nije imala drugih pacijenata. Suprug Ognjen Kovačević, inače zamenik predsednika opštine, zbog toga je protiv dr Radosave Milovanović podneo prijavu opštinskom zaštitniku prava pacijenata.

Pročitajte još: Suspendovani lekari koji su odbili da pomognu povređenom dečaku!

Doktorka kaže da je do 12.15, kad je Kovačević ušao u njenu ordinaciju, već imala 52 pacijenta, a dnevna norma je 36 pacijenata. Dr Žarko Ševin, direktor DZ u Kuli, u čijem sastavu rade sve ambulante u opštini, o nemilom događaju od 12. januara zatražio je izjave lekarke i glavne sestre u ZS u Crvenki i rekao da će punu istinu utvrditi kad ispita sve okolnosti.

- Supruga, kojoj je dijagnostikovan tumor, nije mogla ni da stoji, ni da sedi, jer su joj trnule noge. Ispred ordinacije nije bilo nikoga, pa sam pokucao na vrata i ušao kod dr Milovanović, koja je sedela s nogama podignutim na stolicu za pacijente i čitala neki časopis. Nije htela ni da me sasluša, nego je rekla da je primila dosta pacijenata za taj dan i da sačekamo lekarku koja radi po podne - priča Kovačević.

Pročitajte još: NESAVESNO LEČENjE DEVOJČICE U VRANjU: Zahtevamo maksimalne kazne za lekare

On kaže da je bio šokiran odbijanjem doktorke da odvoji pet minuta za ispisivanje recepta i uputa, pa je telefonom iz čekaonice pozvao direktora DZ.

PRITUŽBA MINISTARSTVU ZDRAVLjA ISTOG dana kad se dogodio sukob s Kovačevićima doktorki Milovanović je stigao zahtev da se izjasni povodom pritužbe koju je jedan od pacijenata podneo protiv nje inspekciji Ministarstva zdravlja. U prijavi je navedeno da ona samovoljno određuje radno vreme, jer nije htela da u prepodnevnoj smeni primi pacijenta posle 11 sati. - Našla sam se na meti zato što pokušavam da uvedem red - komentar je dr Milovanović.

- Doktorka je ubrzo izašla iz ordinacije i napala suprugu i mene, vičući: "Kakav tumor?" Posle toga je do 13 sati nastavila da prima pacijente, a nas je i dalje ignorisala. Bili smo prinuđeni da zakažemo prijem kod druge doktorke u 17 sati - ogorčen je Kovačević.

Dr Milovanović tvrdi da je Kovačević napravio halabuku jer ima vlast, iako on ističe da se nijednog trenutka nije pozivao na funkciju, niti tražio da on i supruga budu primljeni preko reda.

- Ne može on bahato s vrata da govori "Dajte mi recept". Ni on, ni supruga nisu bili životno ugroženi. Do kraja radnog vremena primila sam pacijenta s visokim pritiskom i bolovima u grudima, čije sam stanje morala da pratim pola sata. Primam preko reda sve pacijente koji imaju malignitet, ali njen tumor nije zloćudan - obrazložila je dr Milovanović.

Doktorka napominje da je država plaća za normu, a dr Ševin navodi da strukovna udruženja medicinara vrše pritisak na direktore domova zdravlja da izabrani lekari ne smeju da imaju više od 36 pacijenata u jednoj smeni.

Ognjen Kovačević

- Po meni, norma je minimum posla koji lekar treba da uradi, i to ne znači da ako od sedam do 11 sati pregleda 36 ljudi, više tog dana ne mora da radi - naglasio je dr Ševin.