DOM kulture u Zmajevu kod Vrbasa pretvoren je u ruglo, jer godinama zvrji prazan, iako KUD "Sava Vukosavljev" u ovom selu nema odgovarajući prostor za rad. Amateri KUD spremni su da, uz pomoć meštana, Dom privedu nameni, ali ih sprečava zabrana korišćerekonstrukcije zmajevačkog Doma kulture, koji je sačinila Opština Vrbas, već duže čeka, jer nije lako obezbediti potrebnih 25 miliona dinara.

- Dom je ruiniran, prokišnjavao je krov, što smo samoinicijativno popravili. Počupane su instalacije i daske iz poda, ali je bina očuvana i zidovi su stabilni. Nije potrebno mnogo novca da se Dom osposobi dok se potpuno ne obnovi - ističe Novica Grozdanović, predsednik KUD "Sava Vukosavljev".

Amateri vežbaju i održavaju priredbe u prostorijama ZZ "Sloga" u stečaju, čija se imovina prodaje, pa preti opasnost da 140 članova KUD ostane na ulici.

- Mi nemamo gde, a u Domu kulture postoje svlačionice i sala sa 370 sedišta. Dom bi omogućio i da se KUD finansijski osnaži - napominje Grozdanović.

Članovi KUD su pre dve godine zasukali rukave i počeli da pretresaju krov, kreče zidove, menjaju kablove i popravljaju opremu zapuštenog objekta, ali ih je u tome sprečila policija, pridržavajući se odluke KC u Vrbasu.


PROČITAJTE JOŠ - Zmajevo nekada bilo lečilište

- Odluku o zabrani, u vreme dok je zmajevački dom kulture bio u nadležnosti KC (sad je pod okriljem MZ), potpisala je tadašnja pravnica naše ustanove. U rešenju je navedeno da DK nije bezbedan, ali taj podatak nije zaveden u opštinskom Odeljenju za inspekcijske poslove, niti su građevinski inspektori izlazili na teren - rekao je direktor vrbaskog KC Rihard Hengl.

Stavljanjem katanca na DK, posle 12 godina prestao je da se održava festival "Tamburica", posvećen znamenitom Zmajevčaninu Savi Vukosavljevu, kompozitoru, dirigentu, etnomuzikologu. Društvo za negovanje i očuvanje tamburaške muzike u Zmajevu odlučilo je da ove godine oživi "Tamburicu". To je razlog što je od MZ i Opštine zatraženo da provere odluku o zabrani korišćenja DK i omoguće da on u martu primi tamburaše.


ŽAL PRETOČEN U STIHOVE

ZMAJEVO je ostalo bez Doma kulture, a šezdesetih godina prošlog veka i bez čuvene sumporne banje. Žal zbog toga Grozdanović je pretočio u pesmu "Je l' moraju snovi da se ruše", koja počinje stihovima: "Imali smo Dom kulture, a bila i banja, a danas može Zmajevo sve to da sanja".