NA samo nekoliko, od stotinak farmi visokomlečnih krava u južnom Banatu, muzare daju više od 9.000 litara mleka godišnje. Kako bi ostale farmere podstakli da unaprede proizvodnju, firma za agrokonsalting "Taurus" iz Vršca je u saradnji sa Asocijacijom proizvođača mleka iz tog regiona organizovala seminar na kom su govorili eminentni svetski i domaći stručnjaci iz oblasti mlečnog govedarstva i mlekarstva.

Radivoj Ćosić, vlasnik "Taurusa", kaže da su pred domaćim farmerima veliki izazovi, jer tek treba da se približe evropskim i svetskim standardima.

Pročitajte još: Reka mleka iz Jeremića štala

- Želimo da ljudima sa našeg prostora ukažemo da krava nije krava ako daje samo 4.500 litara mleka godišnje. Ozbiljne krave simentalke daju do 7.500 litara, a rasa holštajn i do 9.500 litara mleka godišnje. To su parametri koje želimo da dostignemo na svim farmama, ali je za to, naravno, neophodno mnogo raditi na edukaciji farmera - naglašava Ćosić.

Kao primer koji treba slediti, naveo je Češku. Tamo je registrovano 120.000 simentalki, koje prosečno daju 7.300 litara mleka, dok 110.000 krava rase holštajn daje neverovatnih 9.800 litara godišnje. Da bi se postigli ti rezultati, potrebno je, između ostalog, početi i sa primenom genomiks tehnologije.

- Polno određeno seme je vrlo važno, jer smanjuje broj mrtvorođene teladi, unapređuje genetiku krda i daje dobre bikove, pa su i naredne generacije genetski vrlo napredne i kvalitetne. To utiče i na proizvodnju mleka, zdravlje krava i njihov životni vek, što dalje omogućava stvaranje visokoprofitabilnih farmi - ukazuje američki stručnjak Vilfred Vajtes.

Pročitajte još: Svaka krava ima pedikira

Ova tehnologija se u svetu primenjuje još od 2009. godine, ali Srbija, pa i sama Evropa, mnogo zaostaju za Amerikom po tom pitanju.

KOSIDBA

GOVOREĆI o ishrani visokomlečnih krava, domaći stručnjaci su upozorili da farmeri u jurnjavi za visokim prinosima dobijaju loš kvalitet stočne hrane. Shodno tome, žitarice ne kose u fazi koja bi najviše prijala govedima, što je, ukazuju, velika greška.