U TOKU je izgradnja novog graničnog prelaza sa susednom Mađarskom kod Rastine, nadomak Sombora. Granični prelaz Rastina - Bačsentđerđ biće otvoren na proleće. Najkraći put iz Sombora do susedne Mađarske, odnosno Budimpešte, vodi preko Gakova i Rastine, pa je nov granični prelaz odavno želja žitelja zapadne Bačke. Somborcima će tako Baja, koja je udaljena 60 kilometara, biti bliža za desetak kilometara, i vožnja da tog gradića u južnoj Mađarskoj, gde živi znatan broj pripadnika naše nacionalne manjine, trajaće pola sata.

U "Putevima Srbije" ističu da će do tada biti završeni svi potrebni infrastrukturni radovi. Prva faza izgradnje saobraćajnice već je završena.

Za sve ove radove, uključujući i asfaltiranje deonice u dužini od 1.760 metara, dobijanje upotrebne dozvole i upis u katastar nepokretnosti, "Putevi Srbije" izdvojiće 85 miliona dinara.


Pročitajte još - Brnabić: Sednica vlada bila uspešna Orban: Budućnost EU - Britanci napolje, Balkan unutra

Opštinski put Sombor - Gakovo - Rastina biće prekategorisan u državni put drugog A reda kada bude okončana i druga faza radova na tom putnom pravcu. U sklopu proširenja i obnove lokalnog puta Sombor - Gakovo - Rastina, ka granici sa susednom Mađarskom, radnici JKP "Zalenilo" Sombor uklanjaju stabla duž tog puta.

Prema rečima Miodraga Pupovca, direktora "Zelenila", biće uklonjeno ukupno 49 stabala topole. Zatim će se raditi takozvano pojačano održavanje deonice od Gakova do Rastine.

Uklanjanje drveća uz put Gakovo - Rastina

Pod tim se podrazumeva proširenje puta u ukupnoj dužini od 4,6 kilometara. Drugu fazu radova "Putevi Srbije" će finansirati sa 140 miliona dinara. Preostalih 13,5 kilometara puta, kroz Gakovo i od Gakova do Sombora, tehničkim karakteristikama zadovoljava uslove za proglašenje državnim putom i na toj deonici nema potrebe za izvođenje radova. Biće to, uz Bački Breg, drugi granični prelaz sa Mađarskom na teritoriji grada Sombora.


SPORAZUM POTPISAN U MAJU

SPORAZUM o stavljanju u funkciju opštinskog puta Sombor - Gakovo - Rastina, na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Mađarske o izgradnji putnog međudržavnog graničnog prelaza Rastina - Bačsentđerđ, potpisali su u maju predstavnici Grada Sombora, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i JP "Putevi Srbije".