EKOLOŠKI pokret Vrbasa (EPV) uputio je otvoreno pismo Vladi Srbije i MUP sa zahtevom da se primeni odeljak šest, Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji se odnosi na zaštitu životne sredine. Vrbaski ekolozi podneli su ujedno inicijativu za konsultacije o početku primene odredaba iz tog odeljka, smatrajući da njihovo ignorisanje ostavlja katastrofalne posledice po životnu sredinu, zdravlje ljudi i imidž Srbije kao civilizovane države.

- Potpuni izostanak primene odredaba Zakona o bezbednosti saobraćaja, vezanih za nesavesne učesnike u saobraćaju, koji na putu ili pored njega ispuštaju, odnosno odlažu materije i otpad, čime ugrožavaju život i zdravlje ljudi, životinja i biljaka ili zagađuju životnu sredinu, uticalo je na stvaranje kolektivne svesti građana o nepostojanju sankcija za takve radnje - istakao je predsednik EPV Ratko Đurđevac.

Pročitajte još - Ibar liči na ploveću deponiju

Prema njegovim rečima, ne postoji segment javnog života koji putniku-namerniku brutalnije prikazuje primitivizam i siromaštvo svesti miliona građana Srbije nego što su to hiljade kilometara zelenih površina prekrivenih smećem, duž svih naših saobraćajnica.

- Sve reči odgovornih, planovi, programi, turistički prospekti i video-prikazi padaju u vodu pred sumornom slikom Srbije, kao "zemlje smeća i prljavštine", kakvom nas vide u svetu - naglasio je Đurđevac.

Aktivisti EPV zatražili su da se hitno primeni član 333, stav 86, Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, o sankcionisanju kaznom od 5.000 dinara učesnika u saobraćaju koji na putu ili kraj njega odlažu otpad. Oni su apelovali i da se u najkraćem roku obave konsultacije o primeni navedenih propisa, napominjući da je EPV spreman da pruži konkretne predloge za uvođenje reda u ovoj oblasti.

Primitivizam jači od turističkih prospekata

- Naše ideje tiču se instrukcija saobraćajnoj policiji, vrsta obuke za operativce na terenu, kao i podrške u dokaznim postupcima i donošenju lokalnih odluka - precizirao je Đurđevac.

Pročitajte još - Brana "ulovila" pet tona smeća

PISMO NA BROJNE ADRESE

OTVORENO pismo premijerki Ani Brnabić i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću vrbaski ekolozi dostavili su i Kancelariji za saradnju sa civilnim sektorom pri Vladi Srbije, ministru zaštite životne sredine Goranu Trivanu, Pregovaračkoj grupi 27, Sekretarijatu Nacionalnog konventa EU, Delegaciji EU u Srbiji, kao i javnosti.