INSTITUT zaštite na radu Vojvodine obavio je toksikološke analize ulja iz jame pronađene pre skoro mesec dana na putu Apatin - Prigrevica i ustanovio da je otpad opasan po zdravlje zbog povećane koncentracije ukupnih ugljovodonika u odnosu na propisanu vrednost. Sada je na lokalnoj samoupravi da obezbedi novac za sanaciju terena koji i dalje obezbeđuje policija.

Pročitajte još: Apatin: Policija stražari oko jame sa otpadom

Milka Stojanović, načelnica za zaštitu životne sredine u oblasti kontrole industrijskih objekata Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, za "Novosti", kaže da će ovaj sekretarijat u saradnji sa policijom i Osnovnim javnim tužilaštvom u Somboru, preduzeti sve mere da se otkrije neodgovorni Apatinac, ili preduzeća, koje je ispuštanjem opasnih materija ugrozilo zdravlje stanovnika, i izazvalo zagađenje životne sredine. Inače, utvrđeno je da otkriveno ulje potiče iz rezervoara za transport i skladištenje i da je odloženo na nepropisni način verovatno posle pranja buradi.

Pročitajte još: Sutra analiza opasnog otpada iz jame kod Apatina

- Ustanovili smo da je jama iskopana mašinski, bagerom i da se tu nalazi duže vreme - kaže Dragana Stambolija, šef Opštinske inspekcije Apatina. - Na sanaciju terena lokalna samouprava će utrošiti više miliona dinara.

UZBUNjIVAČI

EKOLOZI iz Apatina smatraju da građani treba da se edukuju da uloga uzbunjivača nije i ne sme biti opasna. Uzbunjivači su zlata vredni, naročito u ekologiji, jer se sredina tiče svih ljudi i prijave ove vrste nisu uperene ni protiv koga, već za zaštitu svih, navode apatinski ekolozi.