IZVOĐENjEM pesme pod naslovom "Nema brata dok ne rodi majka", Milomir Stamatović i Milutin Gujaničić su zaslužili trijumf na Osmom velikom saboru tradicionalnog pevanja iz vika koji je održan u Novoj Varoši.

Pročitajte još: Promocija seoskog turizma u Rudnu (FOTO)

U konkurenciji ženskih pevačkih parova, prvo mesto su zauzele Draga Milićević i Tomka Paunović, dok najbolji mešoviti pevački par čine Radovan Janković i Tomka Paunović. U podmlatku pevača iz vika nagrada je otišla u ruke braće Ilić - Pavla i Ognjena.

Inače, Osmi sabor je - u organizaciji novovaroškog Društva za negovanje tradicionalnog pevanja iz vika, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i lokalne samouprave u Novoj Varoši - okupio i čuvare baštine iz Čajetine, Arilja, Priboja...

Pročitajte još: Na Štrandu je najlepše

- Retki su festivali koji neguju najstarije oblike pevanja, a imaju ovoliko učesnika i posetilaca - naglasio je predsednik žirija dr Dimitrije Golemović, ne štedeći pohvale na račun organizatora ne samo za Sabor, već i za otvaranje škole pevanja.

Staru pesmu čuvaju i devojke

ŠKOLA

POLAZNICI "Škole pevanja iz vika" su u Novu Varoš stigli iz Beograda, Gornjeg Milanovca, Novog Sada, Krive Reke i još nekih mesta u Srbiji, a nastupom u ovdašnjem Domu kulture su zadivili publiku i pobrali aplauze. Jer, uz tandem etnomuzikologa, te pomoć lokalnih pevača instruktora, za samo pet dana su naučili mnogo i - očarani dočekom domaćina - obećali da će doći i dogodine...