PORODICE, njih 11 iz kuće u Dositejevoj 11 u Novom Sadu, moralo je da napusti svoje domove zbog urušavanja spoljnjeg zida, prouzrokovano građevinskim radovima na pripremi za izgradnju stambene zgrade na parceli pored, gde „Astra plan“ namerava da podigne stambeni objekat.

Ovoj stambenoj zadruzi je, saznajemo, odbijen zahtev za izdavanje građevinske dozvole za gradnju na pomenutoj parceli, jer nisu ispunjeni formalni uslovi, odnosno investitor nije priložio geomehanički elaborat, niti projekat pripremnih radova koji se odnose na uklanjanje postojećih objekata.

ŽENI POZLILO
Ispred kuće u Dositejevoj morala da interveniše i Služba hitne pomoći. Jednoj od stanarki, inače srčanom boolesniku, zdravstveno stanje se pogoršalo zbog svega što se dogodilo.

Prava je sreća da prilikom ovog incidenta u sredu u kasnim popodnevnim satima niko od 20-ak stanara, među kojima ima i dece nije povređen, a materijalna šteta je velika. Sa, na brzinu, uzetim osnovnim stvarima, ljudi se napustili stanove, noć nisu proveli na ulici, jer im je grad obezbedio prenoćište u jednom hotelu. Većina njih se, nemajući kud, u četvrtak pre podne okupila ispred kuće, očekujući da se nađe rešenje i obezbedi trajni smeštaj.

- Prethodnu noć su nam pomogli, ali i ostaje pitanje šta dalje? - kaže Dragan Mitrović, jedan od stanara. - Unutra ne možemo da se vratimo, a zbog ovog što se desilo, neko mora da odgovara. Ostali smo na ulici bez osnovnih uslova za život.

Na mogućnost da se sruši zid, stanari su, kako tvrde upozoravali prethodna tri meseca, ali se investitor, na to nije osvrtao, a radnici su svakodnevno bili na gradilištu.PROČITAJTE JOŠ - Zvezdara: Gradnja uprkos zabrani


- Investitor je pre dva meseca bio kod mene, rekao sam mu u kakvom je stanju taj zid - kaže Tibor Nanaši, stanar iz Dositejeve 11, ističući da je zid potkopan četiri metara i da je stavljena armatura. - Ovde sam živeo prethodnih 16 godina, i većina stanara su socijalni slučajevi. Očekujemo da se nađe trajno rešenje za sve nas.


ODGOVORNI DA BUDU KAŽNjENI
Po rečima Vladimira Stojkovića, člana Gradskog veća za komunalne poslove, koji je u četvrtak, ali i u sredu uveče posetio stanare Dositejeve 11, insisitraće kod policije i tužilaštva da odgovorni budu kažnjeni.
- Nelegalna gradnja je dovela do ovoga - istakao je Stojković.
- Grad neće dozvoliti nikome da zbog ličnih interesa ugrožava druge.

Vesna Premić, jedna od stanarki, koja je u kontaktu sa investitorom, kaže da su angažovali agenciju za nekretnine da pronađu stanove za iznajmljivanje, kako bi se smestile sve porodice.

- Stalno sam u kontaktu sa njima i nadležnima u gradu, i verujem da će se pitanje našeg smeštaja rešiti - kaže Vesna, napominjući da su im policija i sve gradske službe izašle u susret.

Dobrila Knežević, zastupnik investitora „Astra plana“, kaže da će narednih dana svih 11 poridica biti zbrinuto i da će im iznajmiti stanove u kojima će moći da borave dok se ne pronađe trajno rešenje. U opciji su dve mogućnosti, da za njih izgrade novu zgradu, ili da se stanovi u Dositejevoj saniraju.

- Kada bi nam grad dozvolio da povećamo spratnost za još dva sprata, tada bi mogli da smestimo ove porodice – kaže Kneževićeva. Sve papire u vezi gradnje smo predali izvođaču radova kojeg smo angažovali, a šta su oni u sredu radili kada se srušio zid, meni nije poznato.