STABILIZACIJA javnih finansija i smanjenje broja nezaposlenih - uz stvaranje povoljnog privrednog ambijenta i zavidnu saradnju sa republičkim vlastima - samo su neki od segmenata u kojima je lokalna samouprava u Nišu, predvođena gradonačelnikom Darkom Bulatovićem, ostvarila najveći napredak. Ocenjujući da su rezultati višestruko bolji u odnosu na pre dve godine, kada je preuzeo funkciju, prvi čovek grada na Nišavi, međutim, ističe i da - nije zadovoljan.

Pročitajte još:Posle 50 godina rekonstruiše se Vojna bolnica u Nišu

- Vratili smo dve milijarde i 600 miliona dinara nasleđenih dugovanja, što je suma za koju je moglo da se sagradi 50 vrtića, 440 kilometara kanalizacione mreže, 570 kilometara vodovoda ili 500 kilometara puteva - kaže Bulatović. - Grad sada sve svoje obaveze plaća na vreme, i to smanjuje druge troškove, poput sudskih naknada i kamata. Ipak, morali smo da izdvojimo 200 miliona dinara za sudovanja i izvršenja javnog preduzeća "Gorica", što je nedopustivo ako planiramo da realno planiramo rashode i istovremeno radimo na povećanju prihoda. Zato je pohvalno to što smo tokom prvih sedam meseci ove godine prihode uvećali za 231 milion u odnosu na isti preriod lane, a pritom nismo povećavali namete na teret građana. Naravno, mnogo znači i podrška Republike, od koje smo u 2018. dobili više od 300 miliona dinara.

Pročitajte još: Saks: Leoni postaje najveći poslodavac u Srbiji sa više od 11.000 zaposlenih


Gradonačelnik Niša je obelodanio i da se povećavaju prihodi po osnovu poreza na zarade, što ukazuje na porast broja zaposlenih. U odnosu na 2011, kada se u gradsku kasu po ovom osnovu slilo dve milijarde i 199 miliona, lane je ta suma bila veća za više od milijardu dinara. U brojkama, to znači da u Nišu danas ima 26.047 nezaposlenih, dok ih je pre šest godina bilo čak 36.500.

- Uz podršku Vlade Srbije, ovde je otvoreno pet novih fabrika, a radi se i na kapitalnim projektima, poput železničke obilaznice oko grada, centralnog postrojenja za prečišćavanje voda, stanova za pripadnike snaga bezbednosti... - zaključuje Darko Bulatović, koji je posebno ponosan na činjenicu da se broj turista udvostručio, pa je, osim finansijske dobiti, Niš "prihodovao" i poboljšanjem imidža.

PRVI U SRBIJI

NAVODEĆI podatak da je Aleksandar Vučić kao premijer ili predsednik čak 16 puta boravio u Nišu, što je najveći broj poseta ljudi iz državnog vrha u čitavoj zemlji, Bulatović se pohvalio i činjenicom da će najveći grad na jugu Srbije biti prvi u kojem će početi izgradnja 198 stanova namenjenih zaposlenima u bezbednosnim službama.

- U rekordnom roku smo uspeli da obezbedimo zemljište i priključke za neophodnu infrastrukturu, a uveliko radimo i na pronalaženju nove lokacije - kaže gradonačelnik Niša.