ZBOG toga što su u ataru Požege, oko četiri reke - Morave, Skrapeža, Đetinje i Lužnice - povrtari digli ruke od proizvodnje ranog i jesenjag povrća, pa se okrenuli rentabilnijem uzgoju cveća, ovdašnja pijaca nikako da povrati staru slavu. A, pre samo deceniju i po bila je odmah iza Užičke i na njoj su se, pored lokalnog stanovništva, redovno snabdevali još žitelji Kosjerića, Arilja i Lučana. Berićet se sa plodne zemlje prelivao i na pijačne tezge, pa se mnogi i dalje sećaju kako je naročito živo bilo svakog oktobra, u sezoni spremanja zimnice.

Danas, kada se domaćinstva mahom opredeljuju za kupovinu u velikim marketima - bilo da je u pitanju neprerađeno povrće, ili gotova zimnica - u požeškim selima oko pomenute četiri reke cveta biznis sa cvećem i oko njega su se okupile čitave porodice...

- Sve se menja, pa je tako i sa pijacom. Proizvođača povrća je malo jer se narod okrenuo velikim trgovinama. Čak i kada je roba na pijaci jeftinija, domaćice više vole da pazare u radnji - kaže Saja Marković iz Vranjana.

Pritom, cene su slične kao u prodavnicama: paprika za ajvar se prodaje za 100 i 120 dinara, šargarepa je 100, crni luk 80, boranija 150, kupus 40, krastavčići 70, krompir 30 i 50, a plavi patlidžan od 50 do 80 dinara.

Pročitajte još - Cene paprike veoma "ljute"!

U Vranju, međutim, nije problem ponuda, već suma koju treba izdvojiti za pripremu zimnice. Jer, cene iz sedmice u sedmicu rastu, a ovdašnje domaćice kažu kako ne pamte da je paprika za ajvar, koji se u ovom kraju tradicionalno priprema u gotovo svakoj kući, ikada koštala i do 150 dinara. Za paradajz je potrebno izdvojiti od 90 do 120, za kupus 50, za kornišone oko 70, a za ljute papričice stotinu dinara.

Roba na tezgama u Vranju, Foto J. Stojković

Prodavci poskupljenje paprika opravdavaju slabim rodom zbog mraza i slane, a nezadovoljne mušterije sve češće odustaju od spremanja zimnice ili su, bar, smanjili planirane količine.

Vranjanci su, istine radi, prethodnih jeseni papriku kupovali i na kvantaškoj pijaci u Leskovcu, ali su tamošnje cene takođe premašile prosek, pa se mnogi opredeljuju za pazar preko granice - u susednoj Makedoniji. Na pijaci u samo 58 kilometara udaljenom Kumanovu, naime, paprika za ajvar košta 35 denara, što je oko 70 dinara po kilogramu!