NEDOSTATAK hotelskog smeštaja sprečava intenzivniji razvoj turizma u Sremskoj Mitrovici, posebno otkad su zatvoreni nekada čuveni "Sirmijum" i "Fruška gora" kod Ležimira.

Zato su čelnici grada na Savi idealnu priliku za ulaganje u hotelijerstvo prepoznali tokom međunarodnog sajma investicija i nekretnina koji je pod nazivom "Ekspo Ril" održan u Minhenu. Brojni posetioci ove manifestacije u Nemačkoj su, saznajemo, izrazili veliku zainteresovanost za ulaganje u naš region, pa bi i Mitrovčanima moglo da se posreći, odnosno i pomenuti objekti bi mogli da dobiju nove vlasnike.

A, hotel "Sirmijum" je u samom centru Sremske Mitrovice sagrađen još šezdesetih godina prošlog veka - na ostacima antičke prestonice Sirmijum - ali već dve godine 55 soba na pet spratova, sa ukupno stotinu kreveta, te restoranom sa 80 mesta, velikom za 300 i banket-salom za 40 gostiju traže kupca. Isti slučaj je i sa hotelom "Fruška gora", na 18 kilometara od Sremske Mitrovice, koji ima 17 soba i sa svečanom salom za organizovanje raznih svečanosti je svojevremeno bio istinski turistički biser čitave Srbije.

Nažalost, oba ova objekta su u lošem stanju i potrebna su im značajna ulaganja...

PROČITAJTE JOŠ - Zapadna Srbija mami goste

- Potencijalnim investitorima smo ponudili i lokacije koje su pogodne za izgradnju novih hotela, s obzirom na to da Sremska Mitrovica, u svakom slučaju, nema dovoljno smeštajnih kapaciteta. Zainteresovanost je velika i očekujem da ćemo uskoro imati i konkretne dogovore - kaže gradonačelnik Vladimir Sanader, dodajući da su u Minhenu promovisali i potencijale iz oblasti industrije, odnosno poljoprivrede.

ZNAČAJ

ZBOG istorijske činjenice da je Sremska Mitrovica bila antički grad i jedna od četiri prestonice Rimskog carstva, Vlada Srbije je 1990. Sirmijum proglasila arheološkim nalazištem od izuzetnog značaja, pa to privlači sve veći broj turista ne samo iz naše zemlje, već i iz inostranstva.