UČENICI vranjske gimnazije "Bora Stanković" su - kao jedini predstavnici Srbije - na Bios olimpijadi u Rusiji osvojili četiri nagrade iz hemije i biologije, a radove su pisali i branili na engleskom jeziku.

Dušan Ristić će dogodine biti maturant, a prvo mesto je osvojio za rad o nastanku Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, te dijabetesa... Gotovo čitavu godinu, istraživačkim radom na temu uticaja listerina i nove tečnosti napravljene od biljaka na oralne patogene organizme se bavila i Emilija Petković, koja se iz Rusije vratila sa osvojenim trećim mestom na takmičenju iz biologije.

PROČITAJTE JOŠ - Đaci su ponos Gornjeg Milanovca

Aleksa Zdravković i Bogdan Stevanović su učenici četvrte godine i oni su za svoje radove iz oblasti hemije osvojili treća mesta. Istraživali su i radili tokom letnjeg raspusta, svako u svojoj oblasti, pa rasvetlili uticaj prirodne vode "mg mivela" na organizam odraslih, te sadržaj teških metala u povrću na području Vranja, posle kojeg je zaključeno da ovaj deo Srbije predstavlja odličnu lokaciju za organsku proizvodnju.

Iako su istraživanja i odlazak u Sankt Peterburg finansirali sami, odnosno uz pomoć roditelja, mladi naučnici su se u grad pod Pržarom vratili ne samo prepuni utisaka o jednom od najlepših gradova na svetu, već i sa priznanjima koja bi ovdašnjoj lokalnoj samoupravi trebalo da budu dovoljan motiv za podršku onima koji će Vranje i ubuduće predstavljati na najbolji mogući način.